„Výstava spojuje klasický anglický humor s historií. Zaručeně vykouzlí úsměv na tváři dětem i dospělým,“ řekl kurátor výstavy Ondřej Hlouša.

K vidění je přes 40 interaktivních exponátů z kolekce Cabaret Mechanical Theatre a z nizozemského muzea Boerhaave, ze kterého pořadatelé přivezli školní pomůcky z 18. a 19. století pro výuku fyziky a jiných věd. Pohybující se loutky je možné vidět až do konce letošního roku za cenu vstupenky do Vida! centra.

„O víkendu navíc chystáme pro rodiny s dětmi tvořivé dílny a na středu 4. října večerní party pro dospělé,“ informoval programový manažer centra Sven Dražan.

Sbírka mechanických loutek patří Britce Sarah Alexanderové. Její matka měla obchod s loutkami a znala mnoho vynálezců, kteří pro ni vyrobili různá mechanická dílka. „Moje matka ty výtvory tak milovala, že je nechtěla prodávat, a tak je začala vystavovat,“ uvedla Alexanderová.

Zábavní centrum Vida! sídlí v bývalém pavilonu brněnského výstaviště. Minulý rok do centra přišlo 235 000 návštěvníků. V červnu se zástupci vědeckého centra zúčastnili evropské soutěže popularizátorů vědy v Německu, kterou vyhráli. Tím se tunel razí.

Fotogalerie
6 fotografií