Při nich se má vyčistit 500 hektarů lesa. Jsou v něm tisíce kusů munice, a proto je vstup do lesa pro lidi nebezpečný.

Nacisté měli za druhé světové války v Bořím lese továrnu Muna. Při osvobozování se ji sovětská armáda rozhodla zlikvidovat a vyhodila ji do povětří. Výbuch rozmetal tisíce kusů munice na 750 hektarech. V minulosti se podařilo vyčistit asi 250 hektarů, kde bylo 23 000 kusů munice. Nyní se pracuje na vyčištění zbytku.

Pyrotechnici z odborné firmy Borgata prohledávali prostor s několika přestávkami od podzimu roku 2015. „Našli 784 pyrotechnických prostředků, 769 dělostřeleckých granátů, 326 iniciátorů, 3,6 kilogramu pěchotní munice a dva náboje do velkorážných kulometů ráže 12,7 a 14,5 milimetrů,“ vyjmenovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Našly se rarity

Podle ní patřil k největším kuriozitám nález maďarského protibetonového granátu ráže 210 milimetrů o hmotnosti 125 kilogramů. „Pyrotechnici ho vyzvedli téměř z metrové hloubky a policejní auto ho ihned přepravilo k likvidaci,“ dodala Jouklová.

Další raritou byl téměř padesátikilový dělostřelecký granát zabalený do černé fólie. „Zřejmě ho tam uložil nějaký hledač nebo sběratel. Když zjistil, co vlastně našel, vrátil ho do lesa,“ odhadl hlavní pyrotechnik Borgaty Jiří Chládek.

Speciální detektor

Podle něj pyrotechnici pracují s detektorem, který umožňuje prozkoumat půdu do větší hloubky, než stanovuje smlouva. Každý podezřelý předmět potom ověřili kopanou sondou. Nalezenou bezpečnou munici dali do dočasného úložiště, odkud ji odváželi policejní pyrotechnici.

Od druhé poloviny listopadu by měly práce pokračovat v další etapě, a to maximálně 14 měsíců. „Zvažujeme vyhlášení i čtvrté etapy ještě do konce roku. Tím bychom chtěli zkrátit dobu asanace lesa z původně plánovaných až deseti let na pět,“ řekl správní ředitel Lesů ČR Igor Kalix.

Fotogalerie
3 fotografie