Policejní pyrotechnická služba má něco málo přes 90 pracovníků, kteří mají základnu v Praze a působí ještě na osmi dalších pracovištích po celé zemi. Nejčastěji likvidují nalezenou nevybuchlou munici, vyjíždějí také k nálezům podezřelých předmětů nebo zajišťují bezpečnost na velkých společenských akcích. Podílejí se také na dozoru a kontrole subjektů, které nakládají s municí do vojenských zbraní a zpracovávají znalecké posudky a odborná vyjádření.

Než se policista stane pyrotechnikem, je potřeba splnit celou řadu různých požadavků. „Zájemce o práci u našeho útvaru musí podstoupit pyrotechnický zátěžový test. Zprvu vyráží na hasičský polygon, kde ho navlékneme do speciálního ochranného obleku. Musí tu prokázat, že má orientační schopnosti, slušnou fyzičku a netrpí například klaustrofobií,“ prozradil Michal Dlouhý.

Kromě testování v terénu ještě musí uchazeč prokázat základní odborné znalosti a projít výběrovým řízením. „V případě, že tím vším budoucí pyrotechnik projde, pokračuje dál na zkoumání osobnostní způsobilosti k psychologovi,“ dodal k přísnému sítu ředitel Pyrotechnické služby.

Robustní oblek

Zmiňovaný ochranný oblek pyrotechniků je výbavou, kterou specialisté využívají pro prověřování podezřelých předmětů a zneškodňování nástražných výbušných systémů. Její součástí je i třímetrová tyč odstupné manipulace, která v případě exploze snižuje účinky výbuchu, mezi které patří tlaková vlna, rozlet střepin a tepelné účinky.

Podívejte se na ukázku z oficiálního videa Policie České republiky s názvem „Bomba“:

„Proti tomu všemu má oblek hlavně z čelní strany za cíl chránit sluch, dýchací cesty a orgány. Váží zhruba 35 kilogramů a využívají ho dvoučlenné jednotky, protože samotný člověk se do něj dostává těžko. Obléct si tuto výbavu trvá do 10 minut,“ vysvětlil Michal Dlouhý.

Červený, nebo modrý drát?

V souvislosti se zásahem pyrotechniků se mnohým lidem vybaví slavné scény ze zahraničních snímků, které vyobrazují odborníkovo dilema při přestřihávání buď červeného, nebo modrého drátu. „Jako se říká, že doktor se nemůže dívat na Nemocnici na kraji města, stejně tak pyrotechnik bere takové filmy s nadsázkou,“ usmíval se při dotazu Michal Dlouhý.

Veškerá prověřování při zásahu u nástražného výbušného systému se provádějí pomocí technických a ochranných prostředků, jako je rentgen nebo dálkově ovládaný robot. „Smyslem je minimálními zásahy systém deaktivovat. Musí se poté – kromě jeho funkčnosti a účinnosti – zjistit, kdo s daným předmětem má cokoliv společného,“ uzavřel téma šéf pyrotechniků.

Fotogalerie
17 fotografií