V Záběhlicích pokračuje policejní vyšetřování případu nálezu válečné munice v Želivecké ulici, kvůli které došlo k evakuaci 26 osob. Na místě zasahují také pyrotechnici, policisté v průběhu odpoledne odhadli, že evakuace bude platit zhruba do 20:00 hodin.

Událost nahlásila rodina zesnulého Miroslava Š. poté, co si její členové mysleli, že v bytě našli nášlapnou minu. Šlo sice o neškodný alternátor, při dalším prozkoumání bytu už ale došlo k nálezu předmětů, které evakuaci všech bytů dotčeného vchodu do domu zapříčinily.

„Einstein“

Sousedé vnímali Miroslava Š. jako inteligentního člověka, učitele, který si liboval v elektrotechnice a svým vzezřením s neupravenými dlouhými vlasy připomínal Alberta Einsteina.

Zároveň však měl reputaci sběrače, který svůj byt zaplnil těmi nejrůznějšími předměty. „Ten byt je plný až ke stropu,“ potvrdil pro Blesk.cz soused z vedlejšího vchodu Svatopluk Šída (60), který během evakuace v noci nemohl spát, protože mu do okna v přízemí stále blikaly majáky.

Co prozradili obyvatelé Záběhlic a Roztok na svého bývalého souseda? Podívejte se:

„V rámci prohlídky předmětů našli pyrotechnici předměty, které vyzařovaly radiaci. Na místo proto přijela specializovaná jednotka hasičů, která přišla na to, že šlo o rudu, která se kdysi těžila na Příbramsku, a také o letecké navigační přístroje. Tyto materiály vyzařovaly minimální množství radiace, nicméně i tak si je hasiči zajistili,“ popsal část celé akce policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Kontrolovali i Roztoky

Kvůli reputaci sběrače předmětů kriminalisté navštívili ještě dům v Roztokách u Prahy a další nemovitost poblíž Roztok, které rodině také patří. Jedním z domů je opuštěná neudržovaná vila v ulici Čakov, ve které rodina bydlela dříve. Také tady si Miroslava Š. pamatují stejně.

Starý dům v Roztokách je opuštěný, nikdo v něm nežije desítky let.
Autor: David Malík

„Poslední dobou sem chodil jen sporadicky, maximálně jednou za měsíc. Vevnitř domu je to zničené, je tam 25 let starý nábytek. Se svou rodinou to tu jako bydlení opustili, nežije tu nikdo nejméně 20 let,“ uvedl soused Karel Hosman (67). Přesto byla i tato vila evidentně při pohledu do oken zaplněná různými předměty.

V tomto případě se naštěstí podezření nepotvrdilo. „Ani v jedné z těchto nemovitostí se nenašel žádný nebezpečný materiál,“ dodal k případu Tomáš Hulan.

Poslechněte si oficiální vyjádření policie k celému případu:

Fotogalerie
35 fotografií