„Šli jsme se s klukama pobavit. V půlce jízdy se to začalo naklánět a řítit. Obsluha dala stopku, jenže vyskočilo nahoru zábradlí, o které si většina obouchala nohy. Já měl pohmožděnou nohu, měsíc jsem byl o berlích, svěřil se svědek a jeden z účastníků jízdy Kamil Kupka.Provozovatel Antonín Š. prošel v únoru 2017 u brněnského výrobce atrakce školením, měl tak oprávnění kolotoč řídit. „Nejsem si vědom, že bychom se svými pomocníky zanedbali údržbu a obsluhu. Myslím si, že jde o nešťastnou nehodu, než moje pochybení,“ prohlásil třicetiletý muž, který je momentálně bez zaměstnání.

„Atrakci jsme postavili za tři hodiny. V pátek jsme udělali zkušební jízdy, zkontrolovali hydraulické nohy, zda jsou utažené šrouby,“ reagoval na dotaz soudu Filip J., spolupracovník obžalovaného.

V den nehody, v sobotu, prý kontrolovali atrakci přesně podle zvyklostí. „Tři, čtyři jízdy. Když byl nával, tak i častěji. U nehody jsem přímo nebyl, šel jsem zrovna pro jídlo. Proč došlo k nehodě, nevím, nedokážu si to vysvětlit,“ dodal.

Žalobce Jan Zídek v obžalobě podtrhl, že provozovatel umístil Extreme o váze 35 tun na nevhodné podloží. Podle Antonína Š. ale bylo místo prověřené z jiných akcí, navíc je při instalaci kolotoče průběžně kontroloval. „Koleje, boření se, brázdy, nic takového. Provedli jsme testovací jízdy, zvětšili podložky na ukotvení kolotoče,“ tvrdil obžalovaný provozovatel.

Mezi zraněnými bylo i několik školáků. „Když jsme byli v sedačce nahoře, začalo se to kývat a třást. Pak se zvedlo zábradlí, někdo křičel, ať zvedneme nohy. I tak jsme si je obouchali. Všechno mě bolelo, volal jsem hned mamce,“ vypověděl školák Jan Š. (12), který tři týdny chodil o berlích s nártem levé nohy v sádře.

„Kluk nemohl dva týdny chodit, jen na WC a zpět do postele. Měl to hrozně opuchlé, léčí se stále. Zůstaly mu jizvy na nohách,“ popsala patálie dalšího nezletilého hocha z kolotoče jeho matka Renata M. 

„Je to nepříjemná vzpomínka, na podobnou atrakci mě už nikdo nedostane,“ svěřil se další ze zraněných. V případě, kdy provozovateli atrakce hrozí až pět let vězení, budou klíčové posudky znalců.

VIDEO: Při nehodě adrenalinové atrakce Extreme v Zaječí na Břeclavsku v červenci 2017 se zranilo sedm osob. Provozovateli nyní hrozí pět let vězení.

Video
Video se připravuje ...

Při nehodě adrenalinové atrakce Extreme v Zaječí na Břeclavsku v červenci 2017 se zranilo 7 osob. Provozovateli nyní hrozí pět let vězení. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
17 fotografií