„Někdo bouchal, že u nás šlehají plameny, vyběhli jsme s ženou na dvůr. Během chvilky plameny přeskočily od dílny na střechu, foukal silný vítr. Byl to zdrcující pohled,“ popsal nejhorší chvíle svého života František.

Jako první dorazili místní dobrovolní hasiči, postupně se sjelo třináct jednotek z okolí. „Jak pípla v mobilu textovka, hned jsem letěl. Dělali jsme, co se dalo, ale oheň se strašně rychle rozšířil na celou střechu,“ popsal noční inferno starosta sboru vlasatických hasičů Miroslav Tesař.

Video
Video se připravuje ...

František Kovařík hovoří o ráně, která přišla den před Štědrým dnem. Zdeněk Matyáš

Oba manželé zvelebili domek před osmi lety. Pohodový život v jihomoravské vesničce s osmi stovkami obyvatel teď nenadále narušila děsivá rána. Paní Dagmar neskrývala při sobotní obhlídce díla zkázy slzy. „Všechno je promočené, všude spálenina. Strašné,“ řekla Blesku. 

Příčinu ničivého požáru, který způsobil škodu za 850 tisíc korun, zjišťují vyšetřovatelé, František ale tuší, že všechno neštěstí vzniklo v udírně. „Udil jsem maso, asi moje chyba. V noci začalo foukat a nejspíš vyšlehly plameny,“ svěřil se. 

Najdou azyl u dcery

Starší manželé tak prožijí smutné vánoční svátky, naštěstí najdou dočasný azyl u dcery. „Je to jen provizorium, má jednopokojový byt. Jakmile bude po svátcích, nastane kolotoč. Dům je sice pojištěný, ale než se vše vyřeší, potrvá to. Musíme zabezpečit domek, až se shodí střecha, bude plno práce a starostí,“ přemítal František Kovařík.

Událost nenechala ve Vlasaticích nikoho chladným. „To se může stát každému, nikdy nevíte. Střecha půjde každopádně dolů, spolu s klukama z Židlochovic všechno zabezpečíme. Co by Kovaříkovi teď nejvíc potřebovali? Určitě materiál, dřevo, tašky, čisticí prostředky, případně i finanční pomoc,“ vzkázal prostřednictvím Blesku případným dárcům starosta místních hasičů Miroslav Tesař.

Pomůžete manželům i Vy? 

Organizace pomoci se ujme obec. „Pokud bude někdo chtít Kovaříkovým pomoci v nelehké situaci, může zkontaktovat obecní úřad a domluvíme se. V případě finanční pomoci zřídíme transparentní účet,“ potvrdil starosta Vlasatic Pavel Procházka.

Pomůžete manželům Kovaříkovým i Vy? Více informací na stránkách obce: www.vlasatice.cz

Fotogalerie
11 fotografií