Na obnově depozitáře vyhořelé budovy bývalé textilky Karnola v Krnově, kde mělo vzniknout muzeum, se budou podílet i obyvatelé města. „Kraj je vyzve k zapůjčení exponátů,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

S přeměnou areálu na muzeum textilnictví za 123 milionů se přitom mělo začít v nejbližší době. Pokud se podaří pozměnit podmínky pro udělení už slíbené dotace, popřípadě se podaří získat jiné zdroje, mělo by muzeum v Krnově vzniknout. Už se na tom shodli zástupci ministerstva kultury, Krnova i kraje. Město na projekt, který zahrnuje i úpravu okolí, získalo dotaci 95 milionů korun z Evropské unie. Deseti miliony korun měl přispět kraj, 18 miliony město.

Výzva jen pro Krnov a okolí

V tomto případě by se Moravskoslezský kraj s prosbou o pomoc obracel i na obyvatele Krnova a okolí. „Je možné, že řada lidí má doma spoustu zajímavých předmětů spojených s textilní výrobou z dob, kdy v podniku pracovali oni či jejich předci. Určitě se budeme na ně obracet, aby nám je minimálně zapůjčili,“ řekl Curylo. Výzva se podle něj bude týkat pouze Krnova a okolí. „Výroba v Karnole byla specifická. Nebudeme sem chtít vozit něco, co s ní nesouviselo,“ dodal.

Příčiny rozsáhlého požáru, který čtyři hodiny krotilo takřka 100 hasičů, jsou nadále v šetření. Nejpravděpodobnější verzí je úmyslné zapálení.

Požár poničil 90 procent vybavení

Projekt nového krnovského muzea počítal s tím, že v bývalé textilce vznikne zázemí pro Městské muzeum Krnov včetně depozitářů pro uchování sbírek i řemeslné dílny a restaurátorské ateliéry. V památkově chráněné vzorkovně měli návštěvníci za tři roky obdivovat tkací stroje, snovadla i vzorníky látek. Ty nejstarší kusy pocházely zhruba z roku 1870. Hlavním exponátem měla být dílna, v níž se navrhovaly vzory tkanin. Oheň ale 90 procent vybavení zničil.

Areál bývalé textilky hořel ve středu, nejvíc v památkově chráněné vzorkovně látek, která se dochovala ve stavu posledního pracovního dne.

VIDEO: Ničivý požár zachvátil bývalou textilku v Krnově ve středu 20. prosince.

Fotogalerie
36 fotografií