Po probdělé a propité silvestrovské noci se mnozí diví, proč je jim tak zle. Odpověď je jednoduchá. Alkohol totiž v těle působí jako neurotoxický jed. Když se opijeme, dojde ke složité chemické reakci, kterou se tělo vyrovnává s otravou. Opilec se cítí unavený, protože zpracování alkoholu odčerpává hodně energie. Příval alkoholu dále rozpíná mozek, což se projevuje urputnou bolestí hlavy. Žaludeční potíže zase souvisejí s podrážděním sliznic trávicího ústrojí. Jaká jsou doporučení, pokud chcete „opici“ předejít?
Panáky zajídejte
Pokud se chystáte holdovat alkoholu, musíte průběžně jíst. Největší chybou je pít s prázdným žaludkem. Jako základ si dopřávejte maso, sýry a pečivo. S mírou pak pojídejte majonézové saláty nebo jogurty.
Nejdřív banán, pak rum
Půl hodiny před večírkem se doporučuje sníst banán. Alkohol se pak rozkládá pomaleji a působí míň agresivně. Podobné účinky má i vitamin C a B.
Pijte i vodu
Tvrdý alkohol i víno se vyplatí zapíjet pár doušky obyčejné vody. Bublinkové minerálky jsou nevhodné!
Bez kávy
Káva odvodňuje a zbytečně překyseluje žaludek.
Na parket či ven!
Alkohol pomůže rychleji odbourat pohyb. Stačí si občas zatančit nebo se jít provětrat ven!
TIP redakce
Zabere i opilecký čaj
Pokud vsázíte na přírodu, i v případě kocoviny některé léčivky zaberou. Z čeho si opilecký čaj uvařit? Z ostropestřce, který chrání játra a pomáhá odbourávat jedovaté látky. Jak na to? Lžičku ostropestřce na 150 ml studené vody povařte, nechte vyluhovat 10 minut a vlažné popíjejte. Čaj ze smetanky lékařské zase obsahuje látky, které rozproudí žluč. Čaj si připravte ze 2 čajových lžiček kořene pampelišky na 150 ml vody, nechte povařit a vyluhovat 10 minut. Trávení stimuluje také hořec žlutý nebo artyčok.