Nabíjením se dnes zabývá několik společností, které budují nabíjecí stanice na různých veřejných místech. Například Pražská energetika (PRE) buduje veřejnou i neveřejnou sít nabíjecích stanic (tzv. PREpointů) již od roku 2011. Majitelé elektromobilů mohou u stanic PRE tankovat jak v Praze, tak ve vybraných městech České republiky. PREpoiny naleznete nejčastěji v obchodních centrech nebo dobře přístupných veřejných parkovištích.

Doba nabíjení se liší podle toho, u kterého typu nabíjecí stanice se svým elektromobilem zastavíte. Pokud zastavíte u rychlonabíjecí stanice tak bude nabíjení trvat cca do 30 minut. V případě standardních nabíjecích stanic se doba nabíjení pohybuje okolo 6 hodin.

Dojezd elektromobilu se liší model od modelu. Například tento elektromobil VW e-Up! ujede na jedno nabití až 120 km. Na trhu jsou však elektromobily, které ujedou i 500 km na jedno nabití.

Hlavní výhodou jsou především nižší náklady na provoz, kterých dosáhnete díky úsporám za pohonné hmoty. U PREpointů nabíjíte v současné době za 2,5 Kč/kWh a tak vás 100 ujetých kilometrů v elektromobilu vyjde přibližně 30 Kč. Což je asi šestina nákladů na ujetí stejné vzdálenosti u standardního auta.

Provoz elektromobilu je navíc naprosto tichý a bezemisní. V případě zájmu jej můžete nabíjet i doma v garáži. Díky elektromobilu také můžete získat zvýhodněnou distribuční sazbu na odběr elektřiny pro celou domácnost.

Pokud nechcete hned elektromobil kupovat, můžete si ho u PRE pronajmout, a to už od jednoho měsíce. Měsíční výpůjčné je již od 9 900 Kč a zahrnuje nejen pronájem elektromobilu, ale i povinné ručení, havarijní pojištění, kompletní servis a zimní pneumatiky, včetně přezutí.

Více informací získáte na www.premobilita.cz