1) Chmel léčí

Chmel je poměrně často využívanou léčivou rostlinou. Některé jeho odrůdy jsou pro tyto účely dokonce speciálně vyšlechtěny. Prokázány jsou například jeho antioxidační účinky připisován mu je také protizánětlivý, nebo protirakovinotvorný vliv. „Vědci přisuzují chmelu mnoho pozitivních účinků. Co se ale týče piva, tak jen ze zkušeností můžeme mluvit o jeho pozitivním vlivu například na zažívání. S tím asi bude souhlasit každý, kdo si někdy dal i malé pivo k nedělnímu obědu,“ usmívá se nad chválou chmele sládek pivovaru Gambrinus, Pavel Zítek.

2) Jeho bráchou je konopí

Chmel patří do stejné skupiny rostlin, jako konopí. Na rozdíl od marihuany, která je u nás nelegální, ale neobsahuje THC, tedy aktivní látku, díky které mají někteří lidé konopí v oblibě. Na druhou stranu mají dost společného – v obou případech se setkáváme se samčími a samičími rostlinami. Pěstitelé obou rostlin prahnou pouze po těch samičích, s květy. Pro obě rostliny je charakteristická i jejich vůně. Silice, které tyto rostliny obsahují, jsou nositeli jejich specifického aroma, pivo voní specificky právě kvůli chmelu.

3) Neztratí se ani na talíři

Nejen při přípravě vepřového kolene na pivu, ale také s chmelem samotným je možné se v kuchyni setkat. Mladší výhonky chmele byly součástí už starověké kuchyně. Jedly se syrové s octem a solí, nebo vařené, podobně, jako například chřest.