Loučíte se s prázdninami? Vyzkoušejte tyhle kotlíkové recepty!
-
Video se připravuje ...
Na vodě, na táboře nebo klidně i na zahradě si můžete užít romantiku a vyměnit sporák za kotlík a ohniště. Nebojte se, i v jednom hrnci se dá vykouzlit chutná krmě a ještě si přitom můžete zavzpomínat na dobrodružství trampů a kovbojů.
- 1.
Moučník z popela
Chcete si na vodě či na vandru připravit i dezert? Stačí přibalit do batohu roli alobalu. Pak stačí vydlabat jádřinec z jablka nebo hrušky, naplnit dolík třeba nutellou nebo cukrem se skořicí, zabalit do alobalu a balíček vložit do rozpáleného popela. Za 30 – 45 minut budete mít měkké, sladké a voňavé pečené ovoce, které můžete vyjíst ze slupky lžičkou.
Při vydlabávání dejte pozor, abyste nepropíchli spodní část plodu, a po naplnění jej opět přiklopte odříznutou horní částí. Alobal zabalte pevně, aby nevytekla šťáva.
- 2.
Pro rybáře Halaszle
Potřebujete:
- 1½ kg různých ryb (kapr, sumec, okoun, pstruh)
- sůl
- 2 lusky papriky
- 1 rajče
- 2 cibule
- 1 – 2 lžíce červené papriky
- sušené feferonky.
Postup:
- Ryby vykostěte a oddělte hlavy a ploutve. Očištěné ryby nakrájejte na kousky a ochuťte solí, nasekejte paprikové lusky a rajče na malé kousky a pokrájejte cibuli.
- Cibuli poduste, rybí hlavy, velké kosti a ploutve dejte do kotlíku s podušenou cibulí a zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno. Přiveďte k varu, přidejte červenou mletou papriku a vařte pod pokličkou hodinu.
- Pak s ceďte vývar, nebo alespoň vyjměte hlavy, ploutve a kosti, přidejte větší kousky masa, které jste prozatím měli stranou, nakrájenou papriku a rajče. Vařte na větším ohni asi 20 minut, přitom obsahem nemíchejte, jen občas zakývejte s kotlíkem.
- Čerstvou nebo sušenou pálivou papriku podávejte zvlášť, aby si každý mohl pokrm dokořenit.
- 3.
Pro kovboje mexické fazole
Potřebujeme:
- 3 konzervy červených fazolí
- 1 konzervu bílých (ostrých) fazolí
- 250 g uzeného bůčku
- 5 nožek párku nebo klobásek
- 2 velké cibule
- 4 papriky
- kečup nebo drcená rajčata v konzervě
- sůl
- pepř
Postup:
Bůček nakrájejte na kostičky a nechte v kotlíku vyškvařit, přidejte nahrubo nakrájenou uzeninu. Červené fazole z konzervy sceďte, bílé můžete nechat i s omáčkou.
Oba druhy fazolí přidejte do kotlíku, pak přilijte kečup nebo drcená rajčata, nechte povařit a okořeňte. Podávejte s chlebem.
- 4.
Pro vodáky bramborový guláš s uzeninou
Potřebujete:
- 1 větší cibuli
- 150 g špeku
- 500 g klobásy nebo točeného salámu
- 1 kg brambor
- sádlo nebo olej
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžičku pálivé papriky
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření a 10 kuliček celého pepře
- 1 lžíce majoránky
- 1 kostku bujonu (nemusí být)
Postup:
Oloupejte jednu větší cibuli a nakrájejte na jemno. Špek pokrájejte na kostičky a restujte v kotlíku, až pustí tuk. Přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji zezlátnout.
K ní přidejte nakrájenou klobásu a dokřupava osmažte. Potom kotlík odstavte z ohně a přidejte dvě lžíce sladké papriky a lžičku pálivé. Zalijte 1,5 l vývaru nebo vody, zamíchejte, přidejte lžičku drceného kménu, osolte a přidejte na větší kostky pokrájené brambory.
Vařte do změknutí brambor a zhoustnutí omáčky. Na závěr ochuťte rozemnutou majoránkou, tu už nevařte.
VIDEO: Recept na domácí zavařovačky krok za krokem.
VIDEO: Jak si zajistit dobrou ovocnou úrodu?
VideoVideo se připravuje ...Jak si zajistit dobrou ovocnou úrodu? Prima TV/BPŽ
VIDEO: Upečte slané muffiny! Tyhle špenátové vás nadchnou.
VideoVideo se připravuje ...Upečte slané muffiny! Tyhle špenátové vás nadchnou Recepty.cz