Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Loučíte se s prázdninami? Vyzkoušejte tyhle kotlíkové recepty!

/
  • Video se připravuje ...
    28. srpna 2017 ● 08:00

    Na vodě, na táboře nebo klidně i na zahradě si můžete užít romantiku a vyměnit sporák za kotlík a ohniště. Nebojte se, i v jednom hrnci se dá vykouzlit chutná krmě a ještě si přitom můžete zavzpomínat na dobrodružství trampů a kovbojů.

  • 1.

    Moučník z popela

    Chcete si na vodě či na vandru připravit i dezert? Stačí přibalit do batohu roli alobalu. Pak stačí vydlabat jádřinec z jablka nebo hrušky, naplnit dolík třeba nutellou nebo cukrem se skořicí, zabalit do alobalu a balíček vložit do rozpáleného popela. Za 30 – 45 minut budete mít měkké, sladké a voňavé pečené ovoce, které můžete vyjíst ze slupky lžičkou.

    Při vydlabávání dejte pozor, abyste nepropíchli spodní část plodu, a po naplnění jej opět přiklopte odříznutou horní částí. Alobal zabalte pevně, aby nevytekla šťáva.

    Moučník.
    Autor: Profimedia.cz, scom, ara

  • 2.

    Pro rybáře Halaszle

    Potřebujete: 

    • 1½ kg různých ryb (kapr, sumec, okoun, pstruh)
    • sůl
    • 2 lusky papriky
    • 1 rajče
    • 2 cibule
    • 1 – 2 lžíce červené papriky
    • sušené feferonky.

    Postup:

    •  Ryby vykostěte a oddělte hlavy a ploutve. Očištěné ryby nakrájejte na kousky a ochuťte solí, nasekejte paprikové lusky a rajče na malé kousky a pokrájejte cibuli.
    • Cibuli poduste, rybí hlavy, velké kosti a ploutve dejte do kotlíku s podušenou cibulí a zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno. Přiveďte k varu, přidejte červenou mletou papriku a vařte pod pokličkou hodinu.
    • Pak s ceďte vývar, nebo alespoň vyjměte hlavy, ploutve a kosti, přidejte větší kousky masa, které jste prozatím měli stranou, nakrájenou papriku a rajče. Vařte na větším ohni asi 20 minut, přitom obsahem nemíchejte, jen občas zakývejte s kotlíkem.
    • Čerstvou nebo sušenou pálivou papriku podávejte zvlášť, aby si každý mohl pokrm dokořenit.

    Halaszle.
    Autor: Profimedia.cz, scom, ara

  • 3.

    Pro kovboje mexické fazole

    Potřebujeme:

    • 3 konzervy červených fazolí
    • 1 konzervu bílých (ostrých) fazolí
    • 250 g uzeného bůčku
    • 5 nožek párku nebo klobásek
    • 2 velké cibule
    • 4 papriky
    • kečup nebo drcená rajčata v konzervě
    • sůl
    • pepř

    Postup:

    Bůček nakrájejte na kostičky a nechte v kotlíku vyškvařit, přidejte nahrubo nakrájenou uzeninu. Červené fazole z konzervy sceďte, bílé můžete nechat i s omáčkou.

    Oba druhy fazolí přidejte do kotlíku, pak přilijte kečup nebo drcená rajčata, nechte povařit a okořeňte. Podávejte s chlebem.

    Mexické fazole.
    Autor: Profimedia.cz, scom, ara

  • 4.

    Pro vodáky bramborový guláš s uzeninou

    Potřebujete:

    • 1 větší cibuli
    • 150 g špeku
    • 500 g klobásy nebo točeného salámu
    • 1 kg brambor
    • sádlo nebo olej
    • 2 lžíce sladké papriky
    • 1 lžičku pálivé papriky
    • 3 bobkové listy
    • 5 kuliček nového koření a 10 kuliček celého pepře
    • 1 lžíce majoránky
    • 1 kostku bujonu (nemusí být)

    Postup:

    Oloupejte jednu větší cibuli a nakrájejte na jemno. Špek pokrájejte na kostičky a restujte v kotlíku, až pustí tuk. Přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji zezlátnout.

    K ní přidejte nakrájenou klobásu a dokřupava osmažte. Potom kotlík odstavte z ohně a přidejte dvě lžíce sladké papriky a lžičku pálivé. Zalijte 1,5 l vývaru nebo vody, zamíchejte, přidejte lžičku drceného kménu, osolte a přidejte na větší kostky pokrájené brambory.

    Vařte do změknutí brambor a zhoustnutí omáčky. Na závěr ochuťte rozemnutou majoránkou, tu už nevařte.

    Guláš.
    Autor: Profimedia.cz, scom, ara

    VIDEO: Recept na domácí zavařovačky krok za krokem.

    VIDEO: Jak si zajistit dobrou ovocnou úrodu?

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak si zajistit dobrou ovocnou úrodu? Prima TV/BPŽ

    VIDEO: Upečte slané muffiny! Tyhle špenátové vás nadchnou.

    Video
    Video se připravuje ...

    Upečte slané muffiny! Tyhle špenátové vás nadchnou Recepty.cz

    Fotogalerie
    10 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy