Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chcete mít zářivě čistá okna? 5 rad, jak toho docílit bez velké námahy!

/
  • Mytí oken
    5. dubna 2017 ● 08:00

    Jak často myjete okna? Podle průzkumů si na tuto neoblíbenou činnost až 37 % Češek najde čas 1-2krát ročně a 43 % dokonce 3-4krát za rok. Nejpilnější pětina 5krát a více. Taky už se chystáte, ale nechce se vám do toho? Pomůžou vám s tím naše jednoduché triky, jak ušetřit čas i námahu.

  • 1.

    Důležitá je příprava

    Kdy je nejvhodnější počasí pro mytí oken? Chladno ani silné sluníčko nejsou ideální, a tak zvolte střední cestu. Než začnete, nezapomeňte vyklidit parapety a okolí oken. Rovněž sundejte záclony a hoďte je do pračky a ušetříte tím čas. Pokud narazíte na nějakou tu pavučinku, vyluxujte ji nebo odstraňte koštětem.

    Dál si k ruce připravte si schůdky, kýbl s vodou, papírové kuchyňské utěrky, hadr bez chloupků nebo houbičku a přípravek na mytí oken.

    Mytí oken
    Autor: lidskasila.cz

  • 2.

    Správný přípravek je základ

    Existují „časem osvědčené“ postupy jako třeba mytí saponátem nebo octovou vodou a následné zdlouhavé leštění starými novinami. Opravdu ale chcete plýtvat časem? „Snadnější a rychlejší bude chopit se speciálních přípravků, které myjí a leští v jednom jediném kroku. K výběru jsou tekuté přípravky na okna a rámy, které nastříkáte do kýble a jsou připraveny k použití, nebo ty v lahvi s rozprašovačem,“ doporučil Petr Bezányi, zastupující značku Clin.

    Tipy na vhodné přípravky:

    • Iron, cena od 16 Kč
    • Krystal na okna s rozprašovačem, cena od 40 Kč
    • Clin v lahvi s rozprašovačem, cena 49 Kč
    • Fixinela Perfekt na okna, cena od 39 Kč
    • W5 Čistič skel, cena 34,90 Kč
    • Denkmit Čistič na sklo, cena: 29,90 Kč
    • Vileda Actifibre mikrohadřík, cena: 59,90 Kč

    Prostředky na mytí oken
    Autor: Shutterstock

    Jedním z tradičních způsobů mytí oken je i použití citronu

  • 3.

    Jak na rámy a parapety

    Rámy a parapety nejlépe umyjete houbičkou nebo švédskou utěrkou. Na rámy můžete použít i saponát, což ale neplatí o mytí okenních skel, kde by saponát zanechal duhové stopy nebo šmouhy. Určitě se ale vyhněte pískovým čističům kvůli poškrábání. Na bílé plastové rámy je jednou za několik let potřeba použít speciální chemický čistič, který jim navrátí bělost.

    Na mytí oken použijte hadr, který nepouští chlupy.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Stěrka

    V případě, že máte opravdu hodně špinavá skla, stěrku použít můžete. Vhodná je i na jaře, kdy bývají okna pokryta silnou vrstvou pylu. Použijte tekutý přípravek na okenní rámy zředěný v kýblu s vodou. Stěrkou se po umytí okna lehce zbavíte přebytečné vody. „Pro dokonalý lesk takto umytého okna použijte přípravek v lahvi s rozprašovačem, který se snadno nanáší a zabezpečí dokonalý lesk,“ radí Petr Bezányi.

    VIDEO: Když opravdu nemáte chuť mýt okna a máte šikovné pomocníčky....

    Při mytí oken začněte rámy a pak se teprve pusťte do skel. Neocenitelným pomocníkem je při tom stěrka.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    A co po malování?

    Zvláštní opatrnosti je třeba, myjete-li okna po malování nebo přestavbě. Na oknech se mohou zachytit zbytky barvy nebo hrudky stavebních hmot. Rozhodně na ně nejděte s drátěnkou. Mohli byste okna nebo rámy nenávratně poškrábat. Použijte silný čistič v rozprašovači, který nastříkáte a necháte působit.

    Mytí oken
    Autor: lidskasila.cz

    Fotogalerie
    18 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

mrazkova@tiscali.cz: Super, děkuju za tipy Teď okna samozřejmě umývat nebudu, ale až se trochu oteplí, tak se do toho taky pustím. Pár zajímavých tipů jsem našla taky tady - https://www.pramos.cz/zakaznicky-servis/prakticky-radce/jak-nejlepe-umyt-okna/ - obzvlášť mě zaujal ten pudink, tak jsem zvědavá, jak to dopadne.

(28. 01. 2019 18:15)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy