Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bezpečí začíná dveřmi! 6 věcí, od kterých vás ochrání jen pořádné dveře

/
  • Dveře, vložky a zárubně. Když jsou kvalitní, odolají i hrubé síle.
    14. března 2017 ● 19:24

    Podle policistů se nejvíce zlodějů dostává do bytů a domů přes dveře a potom okny. Staré zámky, špatné dveře a zárubně i lidská hloupost. To všechno jim práci usnadňuje. Samotní zloději přitom nejsou to nejhorší, od čeho vás pořádné dveře ochrání. Na dveřích totiž závisí i bezpečnost domácnosti proti požáru nebo možnost pojistit se.

  • 1.

    Krádež dokladů

    Peníze máte na účtu, klíčky od auta v kapse a domácnost pojištěnou? Přesto mohou mít u vás doma zloději žně. Kupříkladu si pomocí kradených dokladů mohou na vaše jméno půjčit auto nebo sjednat půjčku.

    Řada lidí si píše důležitá hesla do notýsku poblíž počítače. A i takový drobný zápisníček pro zloděje může být cenným lupem. Zpeněžit mohou přístup k vaší elektronické poště, internetovému bankovnictví i sociálním sítím.

    Škoda při krádeži celého počítače může snadno přesáhnout cenu techniky. Zvlášť když počítač obsahuje cenná osobní data, fotografie nebo videa. Na ztrátu a zneužití dat musíte mít navíc speciální pojistku.

    Pin
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Pojištění krádeže

    Se správnou pojistkou vám může pojišťovna ukradené věci nahradit. Jenže lupič musí překonat překážku (zamčené dveře, zavřené okno) a ty také musí mít potřebné certifikáty. Čím vyšší pojistné krytí, tím vyšší zabezpečení potřebujete, abyste na pojistku dosáhli. I ta nejzákladnější pojistka vyžaduje bezpečnostní dveře s vložkou a kováním alespoň v 3. bezpečnostní třídě.

    524962:full:true:true

  • 3.

    Podvodný zámečník

    Koupit si bezpečnostní vložku od podomního prodejce se může jevit jako dobrý způsob, jak ušetřit čas. Navíc, když vám ji prodejce hned nainstaluje. Jenže vložka často není tak bezpečná, jak se tváří, a nemusí mít potřebné certifikáty a bezpečnostní třídu.

    Starým ale stále používaným trikem je také to, že už ve chvíli, kdy vám ji prodává, má podvodník udělanou kopii klíče. Po krádeži pak budete mít problém pojišťovně dokázat, že ke krádeži vůbec došlo.

    Zámkové vložky kupujte jen u prověřených prodejců. Podvodní zámečníci mohou mít kopii klíče.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Psychické trauma

    Mezi nejhorší následky vloupání patří i negativní dopady na psychiku poškozených. „Pocity ztráty bezpečí a soukromí mohou u psychicky méně odolných jedinců vést ke zvýšenému stresu, úzkostem a v některých případech až k vytvoření posttraumatické stresové poruchy, která jim následně značně komplikuje život,“ říká psychiatrička MUDr. Dana Dufková.

    Počet vloupání
    Autor: Policie ČR

  • 5.

    Riziko požáru

    Bezpečnostní protipožární dveře vám mohou zachránit nejen majetek, ale i život. Protipožární dveře s certifikovanou garancí prohoří nejdříve za 30 minut. Tento čas stačí k záchraně majetku i rychlému opuštění nemovitosti. Mnohdy také stačí k tomu, aby hasiči požár uhasili. Často jsou vyžadovány i při kolaudaci a následných rekonstrukcích. Pokud je nemáte a měli byste mít, riskujete i to, že v případě požáru vám pojišťovna nevyplatí odškodnění.

    Bezpečnostní dveře vám zlevní pojistku.
    Autor: scom

  • 6.

    Odemknutí bez klíče

    K otevření starších typů zámků stačí několik sekund, upravený univerzální klíč a pár ran třeba šroubovákem. Takzvaná neinvazivní SG metoda, nebo též bumping, vznikla už v roce 2002 a od té doby je mezi zloději běžnou praxí.

    Na zámku není ani škrábaneček a zloděj za sebou klidně i zamkne. Dobré vložky takhle odemknout nejdou. Musíte ale vyžadovat bezpečnostní třídu alespoň 3 nebo 4 a certifikát, že této metodě odolají.

    Zloděj
    Autor: fab.cz

    Fotogalerie
    7 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy