1. Pokud to váš zdravotní stav vyžaduje, požádejte svého ošetřujícího lékaře o vypsání návrhu na lázeňskou péči. Ideální je, pokud máte doporučení i od odborného lékaře (rehabilitačního lékaře, gynekologa, onkologa, atd.).

2. Ošetřující lékař navrhne typ lázeňské péče (komplexní nebo příspěvkovou) a místo pobytu. Pamatujte, že máte právo na výběr lázeňského zařízení.

3. Návrh na lázeňskou léčbu schvaluje revizní lékař zdravotní pojišťovny. Ten může v odůvodněných případech místo navrhované komplexní lázeňské péče schválit příspěvkovou.

 4. S dotazem se můžete obrátit i na vámi vybrané lázně. Zde vám poradí s výběrem vhodného pobytu pro samoplátce v případě, že vám lékař lázně nenavrhne nebo je pojišťovna neschválí.

5. Nedostali jste lázně? Odvolejte se! Zjistěte si co nejdřív na pobočce nebo telefonicky, proč jste lázně nedostali. Dozvíte se třeba, že jste jen zapomněli přiložit doporučení od specialisty nebo něco nevyplnili. Pak se ihned odvolejte a doplňte odvolání o požadovaný dokument či údaj. Pojišťovna je povinna se k odvolání vyjádřit.

Víte, že …

… pokud je schválena komplexní péče (lidově řečeno lázně »na křížek«), pojišťovna hradí lázeňské léčení, stravování a ubytování? V době pobytu je pacient v pracovní neschopnosti.

… pokud je schválena příspěvková péče, pacient si ubytování a stravování hradí sám? Tuto péči čerpá v době své dovolené a pojišťovna hradí lázeňské léčení.

Jedete na »křížek« a přesto doplácíte?

Dostali jste komplexní lázeňskou péči, a lázeňské zařízení po vás přesto chce nějaké doplatky. Proč? „Za každý den pobytu se platí tzv. lázeňský poplatek, který činí u nás 15 Kč,“ vysvětluje výkonný ředitel Lázní Luhačovice Jiří Dědek a dodává: „Pokud požadujete vyšší standard ubytování, výběrovou stravu nebo jednolůžkový pokoj, také si budete muset připlatit. Ceník doplatků je uveden na internetových stránkách lázeňských zařízení.“

Více o ceně lázní čtěte ZDE

Jak i přes tyto doplatky ušetřit?

Pokud dostanete lázně komplexní nebo příspěvkové a chcete si co nejmíň připlácet např. za jednolůžkový pokoj, zvolte si termín mimo hlavní lázeňskou sezónu. „Doporučujeme využít tzv. mimosezónu nebo mezisezónu, kdy jsou doplatky na bydlení levnější,“ potvrzuje Jitka Bednářová z Městských slatinných lázní Třeboň. Termíny najdete na internetu.

Foto Městské slatinné lázně Třeboň, Lázně Luhačovice a.s., Lázně Poděbrady a.s., Léčebné lázně Jáchymov a.s.

Více o tom, jak zažádat o nárok na lázně čtěte ZDE