Než se rozhodnete pořídit kávovar, měli byste vědět, co od něj obdarovaná osoba bude očekávat. Má ráda  silné espresso, které ji spolehlivě povzbudí? Nebo si raději pochutnává na cappuccinu se spoustou našlehaného mléka?

Hlavní rozdíl je totiž mezi překapávačem a takzvaným pressovačem. Překapávač mletou kávu pomalu zalévá horkou vodou a pod normálním tlakem ji překapává do konvice. Dá se tak připravit velké množství filtrované kávy, která ale není tolik silná a aromatická.

Pro ty, kteří od kávy vyžadují především výraznou chuť, vůni a bohatou pěnu, jsou tu kávovary na tvorbu espressa - pressovače.

Ty umí přepařit čerstvě namletou kávu pod vysokým tlakem (který by měl dosahovat ideálně 15 barů). Důležité také je, aby kávovar tlak během spařování udržel. Některé kávovary vytvoří dostatečný tlak jenom v první vteřině spařování a pak ho nechají klesnout.

Jestli sháníte kávovar pro manželku nebo maminku, která si pochutná na cappuccinu nebo latté,  poohlédněte se po kávovaru s parní tryskou. Díky ní se mléko našlehá do husté pěny. Možností je i koupit automatický kombinovaný kávovar, který umí připravit cappuccino i espresso stiskem jednoho tlačítka.

Další zásadní rozdíl je mezi automatickým a manuálním kávovarem. Výhodou automatických kávovarů je snadná manipulace i jednoduchá příprava nápojů. Většina automatických přístrojů si umí namlít zrnkovou kávu, napěchovat ji a přepařit horkou vodou. Odpad odstraní do speciální nádoby a dokonce se samy vyčistí nebo zbaví vodního kamene.

Manuální a poloautomatické kávovary s pákou  jsou vhodné pro opravdové znalce kávy, kteří si umí kávu sami namlít a správně napěchovat. Je s nimi ale mnohem víc práce.

Pákové kávovary obvykle nemají zabudovaný mlýnek a čistit je také bude muset majitel. Radost z uvařené kávy by ale měla být o to větší.

Cena vás může při nákupu kávovaru jako dárku hodně ovlivnit.  Platí, že čím vyšší cena, tím lepší materiály byly použity při výrobě a tím delší je životnost kávovaru. Pozor si ale dejte  na designové lahůdky které sice ohromí vzhledem, ale už ne tolik kvalitou výsledných nápojů.

Tip: Vždy dejte přednost kvalitním materiálům jako nerezová ocel, měď a mosaz před plastem a hliníkovou slitinou. Kvalitní kávovary mají dlouhou životnost. Pokud je páka a hlava kávovaru vyrobena z mosazi, můžete si být jisti, že výsledný nápoj bude výtečný.

Co by měl mít kvalitní kávovar?

* Systém předehřívání šálků - káva tak neztratí ani špetku svého aroma

* Volbu síly a množství kávy – někdo chce jednou jemné, podruhé velmi silné espresso

* Nastavitelnou výšku adaptéru pro různě velké šálky – bude se moct používat pro malé i větší šálky

* Doplňky jako odměrku a pěchovač

Fotogalerie
4 fotografie