Mikročip slouží k označení a identifikaci psa v případě, že se vám zatoulá. Nevysílá žádné signály, má v sobě ale ukrytý číselný kód, díky kterému se dá po oskenování zvířete čtečkou dohledat jeho majitel. Důležité ale je, aby majitel po očipování nechal pejska zaregistrovat v některé z internetových databází psů, například na www.backhome.cz.

Přihlášení pejska do databáze je bezplatné a zabere jen pár minut času. Funguje kdekoliv na světě, a to úplně jednoduše – kdo najde zatoulaného psa, zajde s ním k veterináři, který psa oskenuje a z čtečky opíše do vyhledavače na téhle webové stránce unikátní kód, který má pes na čipu. Díky kódu vyhledavač ukáže, kdo je majitelem pejska, kde bydlí a jaký má telefon. Pes má tak mnohem větší šanci vrátit se zpět ke svému páníčkovi.

Jak takový mikročip vlastně vypadá? Překvapivě není větší než zrnko rýže. Veterinář ho pejskovi zavede speciálním aplikátorem pod kůži, nejčastěji v oblasti krku. Po očipování se majitel s lékařem domluví, kdo provede registraci na internetu. Většina veterinářů s tím nemá problém. Mikročip na domácích mazlíčcích není vidět, proto systém BackHome poskytuje k čipům přívěsek na obojek s označením, že je pejsek načipován a s odkazem na příslušnou webovou databázi ztracených psů.

Co dělat, když se vám ztratí neočipovaný pes?

  • Zkuste dát oznámení o ztrátě zvířátka na vývěsku ztracených zvířat na adresu www.backhome.cz
  • Tak může nálezce podle fotky a popisu získat informace o majiteli nalezeného pejska, i když není očipován.

Fotogalerie
4 fotografie