Nemoci a zdravotní problémy svátky nectí, nikdy nevíte, kdy budete potřebovat akutní zásah lékaře. „Každý by měl znát nejbližší lékařskou pohotovost ve svém okolí,“ říká ředitel středočeské záchranky Trans Hospital Bořek Bulíček a dodává: „U nás máme i lékařskou službu první pomoci a o svátcích často řešíme bolesti v krku, teploty, chřipky. Někteří lidé si před Vánoci prostě nestihnou dojít k lékaři, anebo to záměrně nechávají na pohotovost s odůvodněním, že tam se tak dlouho nečeká.“

Kromě běžných nemocí jsou svátky výjimečné množstvím žaludečních záchvatů a žlučníkových kolik. „Nejčastěji vyjíždíme k problémům z přejídání,“ potvrzuje mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.

Kupodivu kost zaseklou v krku záchranáři neřešili už řadu let! „Nejvíce problémů s kostmi máme v létě, kdy rybáři konzumují své úlovky. O Štědrý den si na to asi lidé dávají větší pozor. A kdyby se to přeci jen stalo, doporučuji zajíst kost suchým chlebem, který ji na sebe nabalí a pak lze spolknout,“ radí Bulíček.

Častými návštěvníky pohotovostí jsou také lidé s nejrůznějšími úrazy. „Často zkouší dárky od Ježíška, takže řešíme pády z bruslí, lyží, sáněk. Poslední dobou narůstají i úrazy způsobené v alkoholickém opojení, to už je téměř srovnatelné se silvestrem,“ zakončuje Bulíček.

Pokud budete potřebovat o svátcích pomoci, využijte seznam pohotovostí od Blesku, který připravil ve spolupráci s Národním zdravotním registrem. Seznam členěný po krajích vychází s dnešním středečním vydáním deníku Blesk.

Pokud budete o Vánocích potřebovat lékaře, můžete také zavolat na poradenské centrum záchranky Středočeského kraje 800 888 155 nebo klasicky na linku 155.

Seznam pohotovostí najdete i na:

http://www.narodnizdravotniregistr.cz/dle-vykonu/pohotovost-dospeli/
http://www.narodnizdravotniregistr.cz/dle-vykonu/pohotovost-detska/