Včasná léčba je přitom pro správnou a úspěšnou léčbu podstatná. „Čím déle choroba trvá, tím víc změn se odehraje v mozku. Ano, i pozdější léčbou se pomůže, ale už ne tak, jako kdyby to bylo hned,“ uvedl předseda České psychiatrické společnosti (ČPS) Jiří Raboch. Do psychiatrické ambulance dochází asi půl milionu klientů.

Kromě stále zakořeněného předsudku, že ten, kdo chodí k psychiatrovi »je blázen«, je problémem i úhrada léčby. Například VZP podle Rabocha dává na léčbu psychických a psychiatrických nemocí méně než 3,5 %svého rozpočtu. U členských států Evropské unie je obvyklých pět až deset procent.

Jak poznat, kdy by člověk měl jít s depresí k lékaři, je úplně jednoduché: Když nepříznivý stav trvá dlouho a navíc neodpovídá situaci, kterou člověk prožívá, měl by vyhledat lékaře.

Základní léky mohou předepsat i praktičtí lékaři. Naopak při chmurách, které člověk může zvládnout sám, nejlépe pomáhá fyzická aktivita, například jít si zaběhat. Oblíbeným povzbudivým prostředkem bývá i čokoláda.

Psychické zdraví ovlivňuje i to, co jíme, jak máme uspořádaný pracovní den a kolik hodin denně spíme. „My to asi víme, jen to nikdo nedělá,“ zakončil Raboch.