„Podzim a zima patří z hlediska lidské psychiky k těm nejnáročnějším,“ shodují se lékaři. Za špatnou náladu může zejména pokles slunečního svitu. Při nedostatku světla špatně fungují některé látky, které přenášejí impulzy v nervové soustavě, jedná se například o hormon serotonin. Důkazem toho, jak důležité jsou sluneční paprsky je i to, že lidé na územích, které na několik měsíců v roce zahalí polární noc, podléhají častěji depresím a také páchají nesrovnatelně více sebevražd než například obyvatelé středomořských států. Na podzim a v zimě se také hýbeme méně než v létě, kdy je prostor pro tělesné aktivity větší. A při sportu zaplavují tělo endorfiny, které působí na psychiku výrazně pozitivně. Teď nám ovšem chybí a přispívají k sezónnímu neklidu.

Jak si zlepšit náladu:

1. Více spěte! - biorytmus potřebuje čas, aby si zvykl na kratší dny. Dopřejte si občas delší spánek, tělo vám za něj bude vděčné.

2. Ven na čerstvý vzduch! Sluneční záření napomáhá k produkci vitamínu D a hormonu dobré nálady - serotoninu. Že se nemůžete přinutit vyjít si jen tak ven? Pořiďte si psa! Ranní a večerní procházky se pak stanou samozřejmostí.

3. Větrejte! Otevřete okno dokořán a nechte do bytu proudit čerstvý vzduch.

4. Dopřejte si exotické ovoce! Tělo potřebuje v tomto období přijímat zvýšené množství vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Vyzkoušejte datle, mango a avokádo.

5. Sportujte! Výbornou prevencí proti únavě je jakýkoliv pohyb. Běh, chůze, plavání - vše je povolenoo. Při pohybu se do organismu uvolňují tzv. hormony dobré nálady. Výborným pomocníkem je i tanec.

6. Experimentujte s jídlem! Do kávy nebo čaje přidejte špetku kardamonu, který ještě o trochu více povzbudí látkovou výměnu a posílí tělo. O semenech kardamonu se zmiňují i Pohádky tisíce a jedné noci, využívá jich též ájurvéda a čínská medicína.

7. Hodně pijte! Nejméně dva litry denně. Při nedostatku tekutin pracuje mozek pomaleji. Výsledek: cítíte se unaveně.