České lázeňství je výjimečné mj. tím, že na tak malém území, jaké Česká republika zaujímá, nabízí pestrou škálu přírodních léčivých zdrojů. Počítá se k nim i ovzduší – tzv. klimatické lázně využívají výjimečné klimatické podmínky té které lokality, v níž se nacházejí.

STOVKY PRAMENŮ

Na našem území se nachází především velké množství termálních a minerálních pramenů, s různým složením. O tom, zda konkrétní pramen je či není léčivý, rozhodují speciální rozbory a testy. Léčba prameny blahodárně působí na širokou škálu onemocnění či zdravotních problémů: zažívací potíže, nemoci dýchacích cest, onemocnění ledvin, močových cest, jater či žlučníku, onemocnění kůže, zdraví srdce a cév a tak dále a tak dále. Léčebné účinky mají termální a minerální prameny buď v podobě pitné kúry, nebo jako koupele.

Autor: Shutterstock

NENÍ BAHNO JAKO BAHNO

Dalším významným léčivým zdrojem na našem území jsou tzv. peloidy (pelos – v řečtině bahno). Označují se tak látky, které vznikly působením geologických a biologických procesů. Podle původu se dělí na humolity (vznikly rozkladem organických látek bez přístupu kyslíku) a bahna (vznikla usazováním přírodních látek – hornin ve vodním prostředí). Rašelina a slatina, kterých hojně využívá naše lázeňství, spadají do kategorie humolitů, liší se druhem organických látek, z nichž vznikly. Rašeliny, slatiny i bahna se před použitím při procedurách upravují a i ony procházejí pravidelným ověřováním jakosti a léčivých účinků. Peloidy obecně se využívají ke koupelím a zábalům, které mají účinky protizánětlivé, antibakteriální, analgetické a regenerační a používají se opět k léčbě širokého spektra potíží: při onemocněních pohybového aparátu, kožních onemocněních, při nemocích dýchacích cest atd.

JAK POMÁHAJÍ PLYNY

Plyny, např. oxid uhličitý nebo radon, mohou být využívány v podobě suchých koupelí nebo plynových injekcí. I ty mají velmi široké uplatnění při boji se zdravotními potížemi, např. gynekologickými, srdečními apod.

I světové celebrity

Česká republika patří k zemím, které mají lví podíl na rozvoji světového lázeňství. Největší rozkvět zaznamenaly české lázně v průběhu 18. až 20. století, kdy mnohá lázeňská místa získala i svou charakteristickou tvář. Sjížděly se sem významné osobnosti politického a kulturního života z celého světa. K hvězdným návštěvníkům minulosti patřil např. Goethe, Beethoven, Mozart či Paganini. Do českých lázní zavítal rovněž ruský car Petr Veliký, anglický král Edward VII., ale také vynálezce T. A. Edison či spisovatel Mark Twain.