Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zdravá náhrada mouky? Z oříšků! Vše, co o nich potřebujete vědět + 3 recepty na dezerty

/
  • Jestli chcete udělat něco pro své zdraví, vyměňte klasickou mouku za tu oříškovou.
    27. července 2018 ● 12:23

    Minerální látky, vitaminy, zdravé tuky s nenasycenými mastnými kyselinami, bílkoviny a spoustu dalších důležitých látek obsahují oříšky. Mlsat je můžete jak v celku, tak z oříškové mouky připravit nejrůznější zdravé dezerty.

  • 1.

    Ořechy tělu pomáhají

    Pokud sportujete nebo se snažíte ve svém vyváženém jídelníčku navýšit bílkoviny, jsou ořechy ideální volbou. Ořechy zapadají do dietních plánů a napomáhají správnému fungování těla. Jejich denní doporučené množství pro dospělého člověka představují jedna až dvě hrsti. Z oříškových mouk různých druhů, můžete upéci výborné moučníky. Ty budou navíc bezlepkové.

    Oříšky pomůže ke správnému fungování štítné žlázy.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Vlašské oříšky

    Výrazně posilují nervovou soustavu, ne nadarmo mají tvar mozku… Dokážou tak zklidnit roztěkanou mysl. Jemně mletá mouka z nepražených vlašských oříšků je ideální základ raw dortíků a dezertů. Jsou bohatým zdrojem vitaminu E, B1, B6, kyseliny listové, hořčíku a zinku. Už osm jader dokáže zkrotit váš zlý cholesterol.

    Vlašské ořechy. I když pro mnohé jsou vlašské ořechy známé spíše ve spojení s Vánoci a pečením cukroví, po zbytek roku by se na vašem stole rozhodně měly objevit. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, obsahují mangan, měď a omega-3 mastné kyseliny. Hrstička vás zasytí a dokáže odvrátit velký hlad. Navíc z nich získáte potřebné zdravé tuky.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Mandle

    Nejvíce vlákniny najdete právě v mandlích. Ale sáhněte po těch přírodních – tedy neslazených a nesolených. Mandle navíc obsahují pro tělo nezbytný hořčík, vápník draslík a jsou bohaté na vlákninu. Působí jako antioxidant, který chrání naše buňky před stárnutím i rakovinou. Obsahují minimum cukru, takže jsou vhodné pro diabetiky.

    Skořicové muffiny

    Potřebujete: 3 lžíce kokosové mouky, 1 a půl hrnku mandlové mouky, 3/4 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky soli, 1/3 hrnku rozpuštěného kokosového oleje, 1/3 hrnku medu, 4 střední vejce, trocha vanilky a skořice, rozinky (nemusí být, ale se skořicí se báječně doplňují)

    Na polevu: 3 lžíce medu, 1 a půl lžíce rozpuštěného kokosového oleje, 1 a půl lžíce skořice

    Postup: Suroviny na polevu smícháme v malé misce a odložíme stranou. V jedné míse smícháme suché suroviny, ve druhé opatrně smícháme vejce, med a rozpuštěný olej (přiléváme postupně).

    *Tekutinu vlijeme do mísy s moukami a pořádně promícháme. Přidáme rozinky.

    *Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a lžící plníme hmotou cca do 1/2 až 2/3. Povrch urovnáme a pokryjeme polevou.

    *Pečeme na 180 °C cca 10–15 minut. Špejlí otestujte, jestli jsou uvnitř propečené.

    *Po vytažení z trouby muffiny vyjmeme z formy a necháme chladnout na mřížce nebo ubrousku. Na dně formy se totiž usadí olej z polevy, který se nevsákl.

    Skořicové mufiny
    Autor: zdraveorechy.cz a profimediea.cz

  • 4.

    Arašídy

    Podpora krvetvorby, prevence vzniku zubního kazu a vysoký obsah pozitivních látek pro naše tělo, tak to jsou arašídy. Známé taky jako buráky či podzemnice olejná. Jsou bohatým zdrojem bílkovin, ale jsou dost tučné. To ale neznamená, že bychom je neměli jíst. Naopak! Jsou zdrojem »hodného« cholesterolu, obsahují i vápník, železo, fosfor, mangan, měď, antioxidačně působící selen se zinkem. Ovšem pozor, musíte je jíst v přírodní formě, neochucené cukrem či solí. Jemně mletá mouka z pražených arašídových oříšků je vhodná do korpusů a je skvělá pro bezlepkovou dietu.

    Arašídový cheesecake

    Potřebujete na korpus: 60 g arašídové mouky, 260 g špaldové hladké mouky, 140 g másla, 1 ks vejce, 60 g třtinového cukru

    Na náplň: 750 g ricotty, 220 g arašídového másla, 1 ks vejce

    60 g třtinového cukru, 200 ml smetany, 1 menší lžička skořice

    Postup: Arašídovou mouku, špaldovou mouku, vejce, cukr a máslo smícháme a vypracujeme těsto, které necháme asi 30 minut odpočívat.

    *Smícháme ricottu, smetanu, cukr, vejce, arašídové máslo a skořici, směs musí být jen mírně tekutá – hustotu ředíme smetanou nebo arašídovým máslem.

    *Připravené těsto na korpus vyválíme na pečícím papíru a překlopíme jej do dortové formy, nebo jej natlačíme rovnou do formy.

    *Můžete těsto natlačit i do okrajů. Směs na náplň nalijeme na korpus.

    *Pečeme v troubě přibližně 60 minut do ztmavnutí korpusu a ztuhnutí náplně při 170 °C.

    *Po vytažení můžeme dozdobit arašídy a necháme vychladnout nejméně 2 hodiny.

    Arašídy cheesecake
    Autor: zdraveorechy.cz a profimediea.cz

  • 5.

    Lískové oříšky

    Pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi. Jsou dobrým zdrojem tuků, proteinů, vitaminu B1, B6 a minerálů jako je vápník, fosfor, hořčík a mangan. Jsou bohatší na kalorie a tuky. Zobat by je měli hlavně sportovci, těhotné ženy a lidé po nemoci. Jemně mletá mouka z pražených lískových oříšků získává pražením suchým vzduchem výraznou chuť a je ideální se spojením s čokoládou.

    Limetkový koláč s ovocem

    Potřebujete: 50 g lískoořechové mouky, 2 ks limetky, 3 ks vajec, 1 ks vanilkového lusku, limetková kůra na ozdobu, 90 g cukru krupice, 50 g rýžové mouky, 200 g malin nebo jiného ovoce, 1 lžička prášku do pečiva

    Postup: Šťávu ze 2 limetek zahřívejte se 40 g cukru, dokud se nerozpustí. Nechte vychladnout.

    *Troubu předehřejte na 180 °C, formu vyložte pečícím papírem.

    *Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do vysoké světlé pěny. Zašlehejte 3 lžíce vroucí vody.

    *Z bílků a světlé pěny vyšlehejte tuhý sníh. Lískoořechovou a rýžovou mouku prosejte s práškem do pečiva.

    *Hmotu smíchejte s limetkovou kůrou a semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku.

    *Nakonec zlehka promíchejte se sněhem. Pečte asi 40 minut dozlatova.

    * Nechte vychladnout. Pocákejte limetkovým cukrem, ozdobte malinami a trochou limetkové kůry

    Limetkový koláč s ovocem
    Autor: zdraveorechy.cz a profimediea.cz

  • 6.

    Kešu ořechy

    Možná nevíte, že jde o peckovinu, která se nachází na konci kešu jablka. To je plodem ovocného stromu ledvinovníku západního. Oříšky obsahují velké množství zinku a hořčíku, zlepšují imunitu a paměť. Kešu jsou také snadno stravitelné. Samozřejmě zdravější je jejich nepražená a nesolená varianta. Kešuoříšková mouka je vhodná pro pečení nebo jako základ proteinových tyčinek.

    kešu
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Pekanové ořechy

    S pekanovými oříšky pomalu, pokud chce hubnout. Podporují sice funkci srdce, snižují cholesterol a obsahují tělu prospěšné látky, jsou ale velmi tučné. Pokud si tedy držíte štíhlou linii, pekanové ořechy si dopřejte jen za odměnu. Jemně mletá mouka z pražených pekanových oříšků je vhodná pro zákusky všeho druhu.

    pekanový ořech
    Autor: profimedia.cz

  • 8.

    Para ořechy

    Obsahují velké množství selenu, který pomáhá předcházet některým onemocněním. Jsou ovšem častým alergenem a také jsou velmi kalorické a tučné, proto se doporučuje dát si jen čtyři para ořechy denně. Tyto ořechy mají ale blahodárný vliv na pokožky, zmírňují příznaky stárnutí a podporují i činnost srdce. Jemně mletá mouka z brazilských „para“ oříšků je výborný základ do raw pokrmů.

    .
    Autor: Shutterstock

  • 9.

    Pistácie

    »Zlatý pokrm« pro ty, kteří se snaží zhubnout. Pistácie jsou totiž čtyřikrát méně kalorické než všechny ostatní ořechy! Prospívají imunitě, svalům a dokonce i dobré náladě. Klidně i večer si jich můžete pár bez výčitek dopřát. Navíc při jejich loupání možná spálíte nějakou tu kalorii. Pistáciová mouka je jemně namleta z přírodních pistácií a je ideální základ raw dortíků či dezertů. Vhodná pro bezlepkovou dietu.

    Zdroj: www.zdraveorechy.cz

    Pistácie si kupujte neloupané, nesolené.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy