Tento svátek, jehož smyslem je upření pozornosti ke zdraví mužů, posílení genderové rovnováhy a k roli mužů v současné společnosti, připadá na 19. listopad. Letos ho tedy budou muži slavit v neděli. Koho přesně se však týká? Prostě všech pánů. Nemusíte obdarovat pouze partnera. Můžete dárkem poděkovat i svému tátovi, bratru či kolegovi, kterého si vážíte.

Muži slaví ve více než 70 zemích

Historie tohoto Dne mužů sahá do 60. let 20. století. Oficiálně jej ale poprvé vyhlásil až 19. listopadu 1999 v Trinidadu a Tobagu. Nápad se záhy šířil dál a zanedlouho se připojili muži na Jamajce, pak v Austrálii a postupně až do současnosti následovalo tuto myšlenku více než 50 států na celém světě.

O jeho prosazení se nejvíce zasloužil profesor Thomas Oaster, právník, který se zabýval hájením mužských práv.  Ten chtěl vytvořit speciální svátek, jež by se odlišoval ode Dne otců. „Máme sice Den otců, ale co mladí chlapci, teenageři a muži, co děti nemají,“ zdůvodňoval potřebu začít tento Den mužů slavit.

Jaký dárek muži ocení?

Způsoby slavení mezinárodního dne mužů jsou po celém světě různé. Někde se pořádají dokonce i speciální osvětové přednášky, mírové pochody či diskuse o postavení mužů ve společnosti. Čeští muži o existenci tohoto svátku převážně vůbec netuší. Jaký však dárek zvolit?
To ženám většinou dělá problém i na Vánoce.  Jaké dárky preferují muži? Převážně tekuté. Když však obdarujete muže kvalitním alkoholem, například skotskou whisky Johnie Walker, „kapitánským“ rumem Capitan Morgan Black Spiced, nebo jinou oblíbenou lihovinu, chybu určitě neuděláte.

Oblíbené jsou také zážitkové dárky, například tandemové seskoky padákem, pokud si chcete přijít také na své, nalákejte muže třeba na společnou masáž.  Aquapalace Praha nabízí rituál Antonius a Kleopatra - relaxační aroma koupel, celotělovou aroma masáž a uvolňující masáž hlavy … no a pak můžete pokračovat třeba do sauny.  Takový Den mužů může být přínosem pro celou rodinu.