Přesně před 120 lety ve středu 1. září 1897 zahájily činnost Elektrické podniky královského hlavního města Prahy, dnes známé jako Pražská energetika. Důvod vzniku byl prostý, zvyšující se nároky na potřebu elektrické energie bylo nutné koordinovat. Do té doby totiž v Praze a mimo její tehdejší centrum v oblasti dnešního Smíchova, Libně a Karlína fungovalo jen několik výroben elektřiny, a to pouze pro přilehlé továrny. Zrychlující se tempo doby bylo nepopiratelné. Praha tak začala pod vlivem elektrifikace výrazně měnit svou tvář, a nebyly to jen obloukové lampy a tramvaje, co její vzhled okořenily. 

Zahájení výkopu ústřední budovy
Autor: Pražská energetika, a.s.

Ponořte se dějin energetiky

Bohatou historii výroby a rozvodu elektřiny v hlavním městě mapují expozice v Technickém a dokumentačním muzeu PRE v Jankovcově ulici v Holešovicích. Moderní budova holešovické rozvodny v sobě skrývá nejednu zajímavost. Můžete si prohlédnout nejrůznější významné listiny a dokumenty, mezi nimi například územní plány prvních pražských elektrických sítí či velkoformátové fotografie energetických zařízení. Historické nadšence, ale i běžného návštěvníka určitě nadchne dochovaná osobní korespondence mezi dvěma vizionáři a průkopníky na poli energetiky Thomasem Alvou Edisonem a Františkem Křižíkem.

Rozsáhlý areál muzea dále nabízí ucelenou kolekci elektroměrů a měřicích přístrojů, kabeláže vysokého napětí, pracovních a ochranných pomůcek i telefonních přístrojů. Velké oblibě se u návštěvníků těší sbírka domácích elektrospotřebičů a též historických bezpečnostních tabulek. Nejen odborníky zaujme zpřístupnění prostor bývalé rozvodny 110 kV a možnost nahlédnutí na technologii současného zapouzdřeného rozvaděče. Tvůrcům se tak podařilo uskutečnit ojedinělé propojení historie elektrifikace českých zemí s moderní výrobou a distribucí elektřiny v rámci jednoho areálu.

Neváhejte a navštivte PRE muzeum i vy. Více informací naleznete na stránkách www.pre.cz/muzeum. Návštěvní dny jsou úterý a čtvrtek, k objednání můžete využít formulář na muzejním webu i telefonní linku 267 052 315. Návštěva muzejních expozic PRE je samozřejmě pro všechny zdarma.

Autor: Pražská energetika, a.s.

E-shop na produkty a služby od PRE

Vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu zákazníků nejen o energetické služby, ale také o produkty z prodejny Centra služeb PRE v Jungmannově ulici č. 28 a prodejny elektroměrů na Pražačce, je od konce července v provozu nový e-shop, na kterém je možné všechny nabízené produkty zakoupit.

Do e-shopu vede cesta přímo přes adresu https://eshop.premereni.cz. V současné době jsou zde produkty z oblastí:

  • Vytápění
  • Ohřev vody
  • Osvětlení
  • PREmobilita
  • Inteligentní řízení
  • Elektroměry

 

Hlavním rysem nového e-shopu je především výrazná orientace na jednoduchost, prodej a potřeby zákazníků. Všechny nabízené produkty je tedy nyní možné zakoupit online a zaplatit kartou nebo bankovním převodem z pohodlí domova, což značně zvyšuje komfort obsluhy zákazníků PRE. Osobní odběr s platbou v hotovosti nebo kartou na prodejně je samozřejmě také možný.