Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podzimní nezbytnost: Zázvor! Recepty na léčivé dobroty!

/
  • Zázvor má léčivé účinky.
    Zázvor má léčivé účinky. (Shutterstock.com)
    11. listopadu 2016 ● 09:31

    Možná na pohled nevzhledný ale pro naše zdraví velmi účinný – takový je zázvor. Poradíme, jak si doma připravit léčivé dobroty.

  • 1.

    Čím je zázvor tak zázračný?

    Zázvor pochází z Číny  Indie a jeho léčivé účinky jsou známy staletí. Ve středověku pouhý pů kilogram dokonce stál tolik jako celá ovce! Zázvor je ceněný především pro své blahodárné účinky na naše zdraví. Posiluje naši imunitu, ulevuje při nachlazení, usnadňuje trávení a ulehčuje od cestovních nevolností, pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi, má řadu vitamínů (A, B1, B2, B6, C, E) a minerálů (draslík, hořčík, sodík, fosfor, vápník, železo). Zázvor bezproblémů koupíte v každém obchodě a léčivé dobroty si z něho můžete připravit sami.

    Nastrouhaný zázvor pomáhá od chřipky a nachlazení.
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Zázvorový sirup

    Potřebujeme: 0,75 kg zázvoru, cca l, 5 l vody, 2 větší citróny, 2 kg cukru

    Postup: Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme na tenko nakrájený citrón a dáme vařit cca 20 minut. Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžeme (ale nemusíme) odstavit a nechat 24 hodin louhovat.  Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z 1 citrónu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.

    Přidáme zhruba 1 kg a dáme znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs začne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.

    Tip: Ze sirupu si můžete kdykoliv vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dáme cca 0,4 dcl sirupu, přidáme pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citrónu a zalijeme horkou vodou. Experimentujte! Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření jako například celá skořice, hřebíček nebo i badyán.

    Zázvorový sirtup
    Autor: www.nebespan.cz

  • 3.

    Kandovaný zázvor

    Využijeme suroviny i postup jako při výrobě sirupu. Takže: Potřebujeme: 0,75 kg zázvoru, cca l, 5 l vody, 2 větší citróny, 2 kg cukru

    Postup: Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme na tenko nakrájený citrón a dáme vařit cca 20 minut. Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžeme (ale nemusíme) odstavit a nechat 24 hodin louhovat.  Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z 1 citrónu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.

    Z přecezeného zázvoru vybereme kousky citronu a necháme chvíli okapat (například v sítku). Na plech připravíme pečící papír, rozložíme zázvor, zasypeme cca 200 g cukru, pečlivě promícháme a dáme péct do trouby na teplotu 160 stupňů po dobu cca 30 minut. Pravidelně po 10 minutách promícháváme (cukr se rozpustí) a kontrolujeme, zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndáme a necháme zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžeme ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchováváme nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.   

    Kandovaný zázvor
    Autor: www.nebespan.cz

Dnešní horoskopy