Intolerance, nebo alergie?

 Potravinová intolerance u psů se projevuje podobně jako u lidí.  Zvířata trpí plynatostí, nadýmáním, zvracejí a mají průjem.  Při alergii začne tělo vytvářet protilátky na některou složku potravy a psa začne trápit svědění kůže, drbe se, vykusuje si chlupy, má viditelnou vyrážku nebo kopřivku

Pes není slepice

Příčinou intolerance či alergie je jedna či více složek potravy, která psovi prostě nedělá dobře. Řada výrobců, často i renomovaných značek, přidává do krmiva různé obilniny, někdy dokonce jako hlavní či jednu z největších složek. Pšenice, kukuřice nebo sója jsou levné a oblíbené náhražky v extrudovaných krmivech, navíc často doplněné o různá umělá dochucovadla a aromata, díky kterým pes tuto potravu přijímá.

Občas se může stát, že mají psi alergii či intoleranci na mléko, vejce a dokonce i na sušené kuřecí či hovězí maso.

Řešením je změna krmiva

Čím dál tím větší oblibě těší takzvaná holistická neboli celostní krmiva, která neobsahují obilniny, respektují přirozené potřeby psa, obsahují primárně živočišné bílkoviny v různých variantách tak, aby si na své přišli i majitelé těch zvířat, která nesnáší např. kuřecí maso. Holistická krmiva jsou doplněna bylinkami, různými organickými prvky a vitaminy, potřebnými pro zdravý vývoj psa v různých stadiích života. Na trhu je naleznete v různých cenových relacích, ovšem v poslední době se dají pořídit i za velmi únosné (např. značka Starvita).

Pro vyloženě alergické psy můžete u veterinářů pořídit i různě postavené eliminační veterinární diety (Hill´s, Trovet, VET life), které obsahují jen jeden druh proteinu a jeden druh škrobu a postupným zkoušením zjistíte, na který alergen váš pejsek reaguje.

Kvalitní krmení znamená dlouhý život

Podceňovat výběr krmiva či nevěnovat pozornost tomu, zdali váš pes netrpí zmíněnými problémy, se nevyplácí. Špatně zvolené laciné krmivo ze supermarketu není schopno zvířeti dodat potřebné živiny a rozhodně nepřispěje ke zdraví domácího mazlíčka. Kvalitní strava na druhou stranu zajistí psovi vitalitu, sníží zdravotní rizika pro napadení různými chorobami a prodlouží jeho aktivní život.