Jaké svátky budou?

To je důležité vědět, než začnete šílet, že nemáte nic připravené: jaké budou letos Vánoce. Budete je trávit doma s rodinou, nebo vás čeká kolotoč návštěv? Kolik svátečních pokrmů budete připravovat u sebe doma a kolik se jich odbude u babišek nebo odrostlých dětí? Vytáhnete umělý stromek, co slouží už deset let, nebo letos pořídíte živý? A tak dále.

Ujasněte si časový plán

Podívejte se do diáře a ujasněte si, kolik na všechno máte času. Na které dny budete směřovat velký předvánoční úklid, kdy nakoupíte dárky. Zda vše zvládnete v klidu až poslední adventní víkend nebo budete muset postupovat po částech během posledních tří týdnů před Vánoci.

Sepište seznamy

Koho všechno budete chtít obdarovat? I to je dobré vědět, abyste na někoho nezapomněli a nebyli nucení na poslední chvíli obíhat obchody. Orientačně si nejlépe také ujasněte, co by komu udělalo radost. Vyhnete se tak bezcílnému bloumání mezi regály, kdy vás nic nenapadá, ztratíte mnoho času, a nic nepořídíte. Seznam se hodí také při nakupovánído ledničky a spižírny, případně domácího baru.

Autor: Shutterstock

Vyčleňte si finance

Peníze bývají často důvodem stresu, nejen předvánočního, tedy jejich nedostatek. Seznamy dárků či potravin si tak nejlépe opatřete orientačními údaji o předpokládaných výdajích a zkuste se jich držet. K čemu budou dvě husy v mrazáku, když nezbude na dárek pro vnouče…

Nakupte na internetu

Hodně času a nervů vám ušetří nakupování na internetu. Po síti, z pohodlí domova, můžete pořídit dárky, ale také potraviny, vánoční výzdobu, cukroví, čisticí prostředky na předvánoční úklid atd.

Mějte dárkové rezervy

Ač se to nezdá, vyplatí se mít doma stále pár univerzálních dárků, které neurazí nikoho. Co budete dělat, když na Štěpána nečekaně přijede sestřenice ze Slovenska? Budete-li mít doma ve skříni něco pro tyto případy, budete se moci těšit na příbuznou, místo abyste běželi pro dárek na poslední chvíli. Když univerzální dárek nevyužijete nyní, může se hodit kdykoli v průběhu roku.

Zapojte rodinu

Nemusíte být na všechno sami! Každý člen rodiny může s  přípravami pomoci. Maminka poklidí a vyzdobí byt, tatínek koupí stromeček a kapra, děti ozdobí cukroví, babička pomůže s hlídáním, když pořizujete dárky atd. O pomoc si řekněte, ať pod vánočním stromečkem neusnete vyčerpáním.

Autor: Shutterstock.com

Nenechte se rozhodit detaily

Nic není a nebude dokonalé! Nepropadejte zoufalství, pokud se vám místo čtrnácti druhů cukroví podaří napéct jen deset. Neb pokud jste do Vánoce nestihli vymalovat celý byt. Takový detail by neměl rozhodit vanoční pohodu – příští rok je také čas. 

Zastavte se občas

Mějte na paměti, že i když je toho možná víc, než během roku, stále se jedná o přípravy na nejhezčí svátky v roce, kterým by měla vládnout pohoda a mír. Zajděte se s dětmi podívat na rozsvícený vánoční stromeček, dejte si s přáteli svařák, zkrátka nezapomeňte i odpočívat.

Chraňte své zdraví

Mnoha lidem se stává, že je právě o Vánocích postihne chřipka, nachlazení, nepříjemná viróza. Tomu všemu samozřejmě předejdete řádnou prevencí. Vyhýbání se stresu je přitom jednou z jejích hlavních součástí.