Kuřecí polévku jako všelék uznávala už středověcí lékaři. Léčil podle nich nejen nachlazení, ale i bolavou duši, lepru i hemoroidy. A při nejmenším s tím nachlazením měli pravdu. Drůbeží vývar totiž obsahuje aminokyselinu cystein, která ředí hlen a usnadňuje dýchání. Zkuste proto netradiční recepty na tradiční polévku.

Proč vsadit na vývar?

* je lehce stravitelný

* má mnoho vitaminů a minerálů

* aminokyselina cystein, která se uvolňuje z kuřecího masa při vaření, má podobné složení jako lék na bronchitidu (ředí hlen, usnadňuje dýchání)

Kuřecí polévka s kokosovým mlékem

Kuřecí polévka s kokosovým mlékem
Autor: www.dzklatovy.cz
Potřebujete: 300 g kuřecích prsou nakrájených na nudličky, 500 ml kuřecího vývaru, 300 ml kokosového krému, 100 g hub nakrájených na plátky, 1 velká chilli paprička, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rybí omáčky, 1 lžička třtinového cukru, 2 ks citronové trávy.

Postup: Do hrnce nalijte kuřecí vývar, kokosový krém, přidejte na krátké špalíčky nakrájenou citronovou trávu, na kolečka nakrájenou chilli papričku a přiveďte k varu. Nechte vařit 3 minuty, přidejte kuřecí prsa a houby a nechte vařit, dokud maso nezměkne. Přidejte citronovou šťávu, rybí omáčku a třtinový cukr.

Pikantní kuřecí polévka s čočkou

Pikantní kuřecí polévka s čočkou
Autor: www.dzklatovy.cz
Potřebujete: 1,3 l kuřecího vývaru, 100 g uvařeného kuřecího masa nakrájeného na kostičky, 200 g červené čočky, 200 g rajčat, 1 lžička římského kmínu a 1 lžička koriandrových semínek rozdrcených a nasucho opražených, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky kari koření, sůl, pepř, hrst sekaného čerstvého koriandru na ozdobu.

Postup: V hrnci rozpalte olej a osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte česnek, kmín, semínka koriandru a kari a promíchejte s osmaženou cibulkou. Vlijte vývar a přiveďte k varu. Poté přidejte čočku, rajčata nakrájená na kostičky, kostičky kuřecího masa a nechte 12 minut povařit. Ozdobte koriandrem.

Kuřecí polévka s kukuřicí

Kuřecí polévka s kukuřicí
Autor: www.dzklatovy.cz
Potřebujete: 1 kuřecí prsní řízek, 500 ml kuřecího vývaru, 400 g konzervované kukuřice, 2 brambory, 2 jarní cibulky, nastrouhaný čerstvý zázvor, 1 lžíci slunečnicového olej, sůl a pepř.

Postup: Na oleji osmahněte jarní cibulku a zázvor. Zalijte vývarem, přidejte kuřecí maso, brambory nakrájené na kostičky a nechte na mírném ohni vařit. Jakmile kuře zbělá, přidejte kukuřici, polévku osolte, opepřete a ještě 2 minuty povařte.

Polévka po italsku s kuřecími knedlíčky

Polévka po italsku s kuřecími knedlíčky
Autor: www.dzklatovy.cz
Potřebujete:2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1¼ litru kuřecího vývaru, 1 větší mrkev, půl menšího celeru, hrst nudlí, hrst baby špenátu, 3 lžíce strouhaného parmazánu, čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobu.

Postup: V hrnci krátce osmahněte na oleji kostičky celeru, proužky mrkve a plátky česneku. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pak vhoďte těstoviny a povařte. Asi 3 minuty před koncem vaření přidejte kuřecí knedlíčky. Odstavte, přimíchejte baby špenát a parmazán. Podle chuti dosolte a opepřete.

Na knedlíčky: 180 g mletého kuřecího masa, strouhanku, 3 lžíce parmazánu, 2 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané pažitky, 1 vejce, sůl a pepř, 2 lžíce másla.

Jak postupovat: Namleté kuřecí maso smíchejte se strouhankou, nastrouhaným parmazánem, prolisovaným česnekem, pažitkou a vejcem. Osolte a opepřete a vytvarujte menší knedlíčky, které opečete na másle na pánvi.

Zdroj: www.dzklatovy.cz