Zvažujete, že si pořídíte vlastní bydlení nebo si hledáte nový podnájem? Pokud chcete kompromis mezi rušným centrem a poklidnou lokalitou, pak je Praha 5 tou nejlepší volbou. Najdete tu totiž pohodlné bydlení ať už v běžné městské zástavbě, nebo v nových bytových komplexech, které jsou obklopeny zelení. "Pětka" nabízí i nespočet nákupních možností jak v klasické síti obchodů, tak v moderních nákupních centrech. Jak se ale v nabídce nemovitostí orientovat? V tomto případě se vyplatí obrátit na zkušené realitní makléře.

Odborník ušetří nervy i čas

Koupě nebo pronájem nemovitosti obnáší poměrně složité právní operace, podpisy smluv, dokumentů, je zapotřebí vyřídit řadu úředních listin. A právě spolupráce s realitním makléřem může toto martýrium urychlit a ušetřit vám spoustu nervů i starostí. Jak ale poznáte, že je realitní makléř skutečně povolaný a výsledkem jeho práce bude vaše spokojenost po všech stránkách? Takový makléř pro vás pracuje s vědomím, že se chystáte investovat velké (ne-li) veškeré své finanční prostředky a snaží se, abyste měli během celého složitého procesu koupě a během všech transakcí pocit bezpečí. Vybrané realitky nabízejí svým klientům například oddělený depozitní účet, mají sjednáno pojištění profesní zodpovědnosti, spolupracují s renomovanými advokátními kancelářemi a poskytují na kvalitu svého servisu rovněž záruku. Makléři, kteří jsou vám přiděleni, by také měli konkrétní lokalitu dobře znát, aby dokázali dobře reflektovat vaše požadavky.  

Kde začít?

Co byste tedy měli udělat nejdřív, pokud pátráte po novém bydlení, pronájmu nebo chcete nemovitost prodat? „Nejsnazší cestou je vyhledat některého z realitních makléřů kvalitní společnosti, kteří jsou připraveni, samozřejmě bezplatně, poradit každému, kdo o koupi, prodej nebo pronájem bytu či domu uvažuje. Vyplatí se také zjistit, jaké další služby spojené s bydlením realitní kancelář nabízí. Servis může zahrnovat mimo jiné i zajištění hypotéky, právní služby, stěhování, pojištění, ale i malování a další praktické služby,“ popisuje jednatelka realitní kanceláře RE/MAX Ability Radka Kraliková.

S čím makléř může pomoci?

* S aktivním hledáním vhodných nemovitostí.

* Se zajištěním doplňujících informací a s domluvením prohlídky nemovitosti s prodávajícím či nabízejícím makléřem.

* Makléř je pro vás obvykle schopen vyjednat lepší podmínky při koupi nemovitosti, a to včetně ceny, upozornit na případné nedostatky či doporučit nejvhodnější postup při vyjednávání.

* Pomůže se zajištěním hypotéky.

* Vyřídí veškerý právní  servis a poradenství, dohlédne na správný průběh celého obchodu včetně zajištění advokátní úschovy a dohlédnutí na uhrazení daně z nabytí nemovitých věcí.

* S převzetím nemovitosti a s tím spojené dokumentace – předávací protokol ošetřující stav nemovitosti a přepis energií.