Likvidátory bakterií versus blokátory potu. Spreje, kuličky, tyčinky, krémy nebo rozprašovače – všechny deodoranty i antiperspiranty mají společné to, že mají zajistit co nejdelší ochranu před nepříjemným tělesným pachem. Každý ale trochu jiným způsobem.

Proč se potíme?

Pot slouží především k podpůrné termoregulaci organismu, ale kromě toho se potní žlázy podílejí i na tvorbě antibakteriálního hydrolipidního filmu naší kůže, a podporují tak ochranný plášť pokožky. Jejich další důležitou funkcí je produkce látek pro látkovou výměnu.

Co je antiperspirant?

Antiperspiranty přímo regulují vlhkost v podpaží. Obsažené hliníkové (aluminiové)
soli jako chlorohydrát hliníku (ACH) zamezují tvorbě potu v podpaží tím, že zužují horní část vyústění potní žlázy. Navíc mají antiperspiranty také přímý vliv na redukci tvorby bakterií a obsahují většinou i parfém překrývající pach.

Co je deodorant?

Deodoranty bez hliníkových (aluminiových) solí obsahují vonné látky nebo antibakteriální přísady, které blokují tělesné pachy vznikající z množících se bakterií na pokožce. Díky deodorantům pot zůstává bez zápachu, ale neredukují jeho tvorbu. Deodoranty neobsahují zpravidla žádné hliníkové soli, které brání produkci potu, vonnými látkami pouze překrývají nežádoucí tělesné pachy, které vznikají z bakterií na pokožce.

Co si vybrat?

„Studie ukázaly, že řada lidí se jednoduše cítí bezpečněji, pokud jsou chráněni nejen proti nepříjemnému tělesnému zápachu, ale dodatečně také před vlhkostí v podpaží. Čisté deodoranty nepředstavují plnohodnotnou alternativu antiperspirantů,“ říká Dr. Heiner Max, vedoucí oddělení výzkumu péče o tělo NIVEA. Pro snížení produkce potu se užívají zdravotně nezávadné hliníkové soli. Kromě nich neexistuje žádná jiná skupina účinných látek, které by spolehlivě a zároveň bez podráždění působily proti tvorbě potu. Deodoranty se tedy hodí především pro ty, kdo se příliš nepotí, antiperspiranty produkci potu omezují.