Podezření na korupční jednání u nejrenomovanějšího českého trenéra byla velmi silná. Natolik, že hokejový národ se rozlomil na dva tábory. Jeden dál stál za naganskou ikonou a obvinil otce hokejisty za nechutné načasování aféry v předvečer šampionátu. Ti druzí naprosto ztratili iluze o kvalitě rodinného stříbra, za nějž se logicky český hokej považuje. Kde je pravda v celém případu? Jak už to bývá, asi někde uprostřed.

Ani tahle kauza však nemůže přehlušit enormní zájem fanoušků o turnaj, který se do českých luhů a hájů podaří získat zhruba jednou za deset let. Mnozí stejně nad těžkotonážní aférou mávnou rukou, nenechají si ničím a nikým zkazit potěšení nad rozlučkovým turnajem Jaromíra Jágra.

Ano, jde skutečně o poslední vystoupení magického čísla 68 v nejcennějším tuzemském dresu. Ač někteří experti či legendy skřípou zuby a nemohou překousnout, že ve věku 43 let Džegr zaclání o dvě dekády mladším adeptům, faktem zůstává, že národní geroj se v závěru sezony vyšvihl do slušné formy a pro příznivce je obřím lákadlem. Ne tak zřejmě pro veškeré osazenstvo české kabiny, ale co už. Kdo se ve sportovním prostředí kdy pohyboval, ví jedno: Nemusíme se mít všichni rádi, podstatné je držet při sobě.

Navíc Jaromír Jágr jakožto miláček národa zafunguje jako ta nejlepší náplast na trable, které do prostředí reprezentace dovezla Růžičkova aféra. A nebude sám, vítěznou esenci poskytne i Jágrův naganský kumpán Martin Ručinský. V záloze zůstává na střídačce Jaroslav Špaček, další pamětník opojných naganských časů.

Takže, vážení, těšme se na tu hokejovou parádu, odhoďme svoje starosti, nenechejme si národní festival ničím a nikým zkazit. Češi, do toho!

Miroslav Horák, deník Sport