Nekonečné pořadníky na byty a radost ze 3+kk v paneláku, kam se mohla mladá rodina konečně odstěhovat od rodičů, když na ni přišla po letech řada... Byt byl sice nevalné kvality, kolem staveniště, do obchodu daleko, ale bydlení ve vlastním tato negativa hravě vyvážilo. Možná si na tyto doby osobně vzpomínáte, možná je už znáte jen z filmů starých třicet let a více. Dnes je situace v každém ohledu jiná. Podle průzkumu, který realizovala začátkem roku společnost FINEP ve spolupráci s výzkumnou agenturou Stem Mark, je Čechy vnímána jako nesrovnatelně lepší. Celkem 52 % respondentů totiž uvedlo, že jsou spokojenější se svým bydlením v současné době, a jen 16 % z dotázaných říká, že byli se svým bydlením spokojenější před revolucí. Dnešní situaci pak hodnotí pozitivně spíše muži (57 %) než ženy (47,5 %). Podle odborníků je to dáno rozdílným pohledem na bydlení – zatímco pro muže bývají často podstatnější kvalita a standard stavby, případně velikost bytu, pro ženy hraje důležitou roli také například vnitřní vybavení.

LEPŠÍ STANDARD

Co je v porovnání s dobou minulou nejen podle odpovědí dotazovaných nesrovnatelné, je standard bydlení. Není divu. Díky pokročilým materiálům, technologiím i přísnějším stavebním normám jsou nemovitosti výrazně kvalitnější. Moderní přístup k výstavbě také nedovoluje hustou zástavbu a interiéry domovů jsou tak světlejší. Lepší bývá také dopravní dostupnost a občanská vybavenost, zeleň v okolí. Podle třetiny obyvatel jsou však byty dnes hůře dostupné než před rokem 1989. V té době sice mohlo čekání na nový byt trvat i několik let a získaný prostor posléze nemusel odpovídat představám svých majitelů, ale určitá jistota, i když bydlení pouze nájemního, stojí zřejmě právě za tímto výsledkem průzkumu.    

Autor: Shutterstock
      

Anketa: Jaká je spokojenost se současným bydlením v porovnání s dobou před rokem 1989?

52 % dotázaných je spokojeno

16 % nikoli

Jak dnes Češi bydlí?

32 % respondentů neumí porovnat, neboť neznají dobu před rokem 1989

32 % se domnívá, že byt je srovnatelný s tím před rokem 1989

23,5 % lidí si polepšilo, žijí ve větším bytě

13 % lidí si pohoršilo, museli se přestěhovat do menšího

Zlepšil se standard vašeho bydlení?

30 % dotázaných neumí posoudit

31 % žije ve vyšším standardu

8,2 % tvrdí, že žili v lepším standardu před rokem 1989

KDE SE STAVÍ VÍCE?

Spokojenější s bydlením jsou podle průzkumu lidé s vyšším vzděláním, ve velkých městech, více v Čechách než na Moravě. Rozdíl mezi pocity Čechů ve městech a na vesnicích je podle odborníků dán tím, že právě ve větších městech a jejich okolí probíhá největší část současné výstavby, zatímco v menších městech či na vesnicích se v oblasti nového bydlení dějí změny spíše pomaleji.