Margaríny škodí

Margaríny se vyrábějí z přírodních surovin způsobem podobným jako při výrobě másla.
Autor: profimedia.cz
Dvě třetiny nakupujících mylně považuje margaríny za umělé. „Margaríny se vyrábějí z přírodních surovin způsobem podobným jako při výrobě másla,“ říká profesorka Dostálová. Kvalitní margaríny se vyrábějí výhradně z rostlinných olejů (nejčastěji slunečnicového a řepkového), tuků, proto obsahují vysoké množství zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Některé margaríny jsou obohacovány o vitaminy A, D, E a rostlinné steroly, které snižují hladinu cholesterolu, tím i riziko onemocnění srdce a cév.

Tmavé pečivo je celozrnné

Výrobci často pečivo barví pražením ječmene, žita nebo přidáním karamelové složky či kávoviny.
Autor: profimedia.cz
Přes 40 % nakupujících se při výběru pečiva orientuje podle barvy, přitom ta není hlavním ukazatelem složení. Tmavá barva nemusí znamenat, že se jedná o pečivo celozrnné! Výrobci často pečivo barví pražením ječmene, žita nebo přidáním karamelové složky či kávoviny. Celozrnné pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Pokud je ve složení uvedena na prvním místě hladká mouka a celozrnná až na druhém nebo třetím, nejedná se o celozrnný výrobek.

Kvalitní maso musí být červené

Vakuově balené maso přichází o svou přirozenou červenou barvu, přesto je v pořádku.
Autor: profimedia.cz
Barva baleného masa je zavádějícím ukazatelem při hodnocení jeho stavu. Balené maso totiž může dosahovat různých, i zdánlivě nepřirozených odstínů šedé, hnědé nebo až nazelenalé barvy, ačkoliv je v pořádku. Například vakuově balené maso, které vlivem nedostupnosti vzdušného kyslíku přichází o svoji přirozenou červenou barvu. Tento jev je ale vratný a maso se chvíli po otevření balíčku opět začervená.

Maso je plné hormonů

Chovatel nesmí podávat zvířatům růstové hormony vůbec a antibiotika pouze v případě léčby, a to ještě jen ta schválená.
Autor: profimedia.cz
„Přidávání antibiotik a hormonů za účelem zrychlení růstu je úmyslné porušení předpisů na straně chovatele," říká Josef Duben ze Státní veterinární správy. Chovatel nesmí podávat zvířatům růstové hormony vůbec a antibiotika pouze v případě léčby, a to ještě jen ta schválená. Navíc musí dodržovat ochrannou lhůtu, během které je zakázáno takto ošetřená zvířata poslat na porážku. Na dodržování těchto podmínek dohlíží státní veterinární dozor.

Když budu jíst bio, budu zdravý

Neprokázalo se, že by biopotraviny měly vyšší výživovou hodnotu.
Autor: profimedia.cz
O tom, jak je potravina pro naše zdraví vhodná, rozhoduje nutriční složení. „Neprokázalo se, že by biopotraviny měly vyšší výživovou hodnotu,“ říká Jana Dostálová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím. Pro správný výběr potravin je vždy nutné sledovat především množství tuku a přidaného cukru.
Fotogalerie
5 fotografií