„Potraviny typu fast foodu jsou oblíbené, jsou chutné, což je dané vysokým podílem tuku. Jejich výživová hodnota je velice nízká, mají vysoký podíl jednoduchých sacharidů, chybí jim vláknina, ale zato mají velký podíl sodíku,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím.

Takový hamburger, hranolky a sladký nápoj, mohou mít až 6000 kJ, což by měl být pro některé lidi energetický příjem na celý den! Problém ale je, že byť při takovém obědě přijmete hodně energie, porce jsou malé a brzy dostanete hlad. 

Raději wrap než hamburger

Stravování ve fast foodech by mělo být opravdu výjimečné, ale i zde si můžete vybrat jídlo, které nebude příliš kalorické. „Takovým příkladem je třeba wrap, který je z fast foodu tím nejpřijatelnějším jídlem. Je tam grilované kuřecí maso, zelenina a když si řeknete prodavači, ať vám tam nedává majonézu, tak je to vcelku vyvážené a málo kalorické jídlo,“ říká výživový specialista Petr Havlíček, odborný garant Vím co jím.

Podívejte se na video, jak si vybrat jídlo ve fastfoodu

Co si vzít na výlet?

Vždy je ale lepší myslet dopředu a připravit si jídlo do krabičky. Na cesty si můžete vzít nakrájenou zeleninu a ovoce, sýr, jogurtový nápoj, celozrnné chleby a dostatek vody.

Další možnou variantou je obložená bageta, kterou si připravíte z celozrnného pečiva, másla nebo margarínu, 100 gramů šunky, 50 gramů tvrdého sýra a zeleniny. Místo šunky a sýra můžeme dát grilovaný plátek kuřecích prsou,“ radí Petr Havlíček.