„Když se člověk stravuje nutričně vyváženou a kvalitní stravou a jí jenom to, co skutečně potřebuje, ušetří až 30 procent měsíčních nákladů za jídlo," říká Petr Havlíček, odborný garant iniciativy Vím, co jím.

Mnoho lidí se přejídá nutričně nehodnotnými potravinami, kterých tělo potřebuje daleko více, protože po nich brzy přichází hlad. Utrácejí tedy mnohem více peněz.

Kvalita versus kvantita

Příkladem je třeba kvalitní šunka ve srovnání s gothajem. „Šunka nám poskytne na 100 gramů zhruba 18 gramů čistých svalových bílkovin a gothaj jen 9 gramů. Sto gramů šunky nás vyjde na dvacet korun a to samé množství gothaje na deset korun. Abychom tedy získali stejný podíl bílkovin, musíme sníst až 200 gramů gothaje, který nás pak vyjde také na 20 korun,“ vysvětluje Havlíček.

Jak vybírat potraviny vám poradí Petr Havlíček ve videu

 

Ještě větší problém je ale v tom, kolik přijmeme energie, tuků a soli. „Například u sto gramů šunky přijmeme tři až pět gramů tuku a u 200 gramů gothaje 30 gramů tuku. Což je z výživového hlediska absolutně nevhodné,“ dodává Havlíček. Na tomto příkladu je zcela evidentní, že není třeba jíst velké množství potravin, ale je lepší si všímat kvality.

Nakupujte sezónní potraviny

Lidé považují za drahou hlavně zeleninu. Nemusí to být ale pravda. Kupujte klasické české druhy a využívejte sezónní nabídky - papriky, ředkvičky, zelí - udělejte si doma například lečo. „Některé druhy si pak zamrazte nebo zavařte, v zimě se vám budou hodit,“ radí dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím.