Ideální na hubnutí

Chcete shodit nějaké to kilo do plavek? Pak si dejte každý den na talíř cuketu. Z devadesáti procent ji totiž tvoří voda, a ve 100 gramech se skrývá jen 19 kalorií!

Je zdraví prospěšná

Je zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B, kyseliny listové, sacharidů i minerálních látek. Má blahodárný vliv na vylučování odpadních látek z těla, odstraňuje zácpu, zajišťuje přísun bílkovin a posiluje funkci sliznice střev.

Cuketa se pěstuje už sedm tisíc let!
Autor: profimedia.cz

Žlutá cuketa

Má světlejší dužinu a krásně žlutou slupku, proto je škoda ji loupat. Hodí se hlavně do salátů, slaných koláčů, lasagní nebo do leča. Výborná je z ní i letní cuketová polévka.

Zelená cuketa

Nejlepší jsou plody v délce 20 až 25 cm, které jsou jemné a bez semínek. Úžasně chutnají hlavně na grilu, když je nakrájíte na kolečka  a zakapete olivovým olejem. Pochutnáte si ale i na cuketových placičkách nebo karbanátkách.  Strouhanou cuketu můžete použít i při pečení sladkých koláčů a buchet! Kulaté cukety si  zase svým tvarem přímo říkají o to, abyste je naplnili nádivkou dle chuti.

Proč se jim říká taky cukíny?

Oba názvy mají původ v italskémvýrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zuchinne (čti cukyny).

Dva tipy na levnou večeři

Cuketový mozeček

Cuketový mozeček
Autor: profimedia.cz
Nejlepší je z mladých cuketek do 20 cm.  Cukety neloupejte, jen důkladně omyjte a nastrouhejte  nahrubo. Opepřete, posypte drceným kmínem a sušeným česnekem a smažte na rozpáleném oleji. Nakonec  přidejte vajíčko, posolte, a chvilku míchejte, až ztuhne. Mozeček je výborný s bramborami i s chlebem.

Cuketové lodičky

Cuketové lodičky
Autor: profimedia.cz
Cuketu podélně rozkrojte a vydlabejte dužinu.  Naskládejte na vymazaný plech. Do náplně  rozsekejte  dužinu a přidejte okořeněné mleté maso smíchané se strouhankou. Můžete přidat zbytky z lednice- slaninu, šunku, sýr. Nakonec náplň zakápněte olivovým olejem, posypte čerstvými bylinkami a dejte na půl hodiny zapéct do trouby.

Tip: Solte až na konec!

Protože cukety pouštějí hodně vody, solte je při vaření, pečení nebo grilování až těsně před koncem. Tak zůstanou pěkně šťavnaté a »nerozblemcané«. Když byste cuketu osolili hned, těžko z nich uděláte třeba placky, protože by »těstíčko« bylo příliš tekuté.