Hmotné zajištění je jedním z důvodů, proč lidé pořízení potomka oddalují, nebo se spokojí jen s jednou ratolestí. Bohužel. Podle statistiky nás každým rokem ubývá a nyní na rodinu nyní nepřipadají ani dvě děti. 

Do internetového průzkumu společnosti Cord Blood Center, která uskladňuje pupečníkovou krev, se zapojilo s vlastními zkušenostmi zhruba 500 maminek. „Průzkum se věnoval pouze jednorázovým výdajům za péči a výbavu, které rodiče zaplatí před tím, než se první potomek narodí a potom do prvního roku jeho života,“ uvedla Petra Miterová, která průzkum zpracovávala.

Plat padne na porod

Takřka 22 tisíc korun – tedy skoro jeden průměrný měsíční plat – vydá mladá rodina na náklady spojené s těhotenstvím a porodem.  Jde hlavně o lékařské vyšetření, cvičení pro těhotné, těhotenské oblečení, 3D ultrazvuk, zasmluvnění porodníka, epidurální anestezii či příplatek za nadstandartní pokoj.

Byt a to ostatní

Také pro mimi musí být nachystaná výbava – pleny, hygienické potřeby, oblečení, kočár, autosedačka, postýlka a další potřeby se vyšplhají podle náročnosti rodičů nejméně ke 20 tisícům. „Nejnákladnějším jednorázovým úkonem je úprava bytu, příprava dětského pokoje nebo koutku pro dítě, do které rodiče investují průměrně 13 485 Kč,“ upřesňuje Miterová.

Pokud i vy čekáte miminko a vlastně nevíte, co koupit a co ne, ve fotogalerii pod článkem pro vás máme pár tipů!
Fotogalerie
16 fotografií