Zdravé hubnutí se zdravým rozumem

Základní chybou je řídit se na první pohled jasným pravidlem: Když se chci zbavit nadbytečných tuků, musím je přestat jíst. Zásadní chyba! Tuky totiž naše tělo nezbytně potřebuje k zajištění řady životně důležitých funkcí.  Vyšší příjem energie než výdej vede k ukládání tuku v organizmu.  Důležité je, umět si vybírat ty dobré tuky.

Odtučněné výrobky nejsou spásou

Tuky tedy nevynechávejte, ale soustřeďte se na jejich kvalitu a množství. Ideální je, aby příjem tuků z celkového denního příjmu energie byl okolo 30%. K potírání pečiva můžete použít kvalitní rostlinné margaríny se sníženým obsahem tuku. Stále platí, že 2/3 z doporučeného denního příjmu tuků by měl být tuk rostlinný (kvalitní margaríny, rostlinné oleje) a 1/3 tuk živočišného původu.

Pohyb, pohyb a zase pohyb

„Za problémy s tloustnutím může především nepoměr celkového počtu kalorií, které do těla dostaneme v podobě jídla k fyzické aktivitě, kterou za den vydáme,“ říká Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB. Člověk za den vydá mezi 8000 a 10 000 kJ energie, samozřejmě v závislosti na věku, výšce, pohlaví, hmotnosti či zátěži. „Pokud tedy nechcete přibírat na váze, musíte zvýšit tělesnou aktivitu nebo snížit příjem energie. Nejvhodnější je vyvážená kombinace obojího,“ dodává Málková.

+ Rychlý tip na dobrou snídani či svačinu:

Plátek chleba potřete margarínem, dejte plátek kuřecí šunky a kolečko rajčete. Energetická hodnota takové svačiny je jen 685 kJ.