Riziko v MHD

Češi považují mytí rukou za velmi důležitou součást hygieny. A to je dobře. Po použití toalety si umyje ruce celých 99 % lidí. Až 85 % z nás si je umyje po skončení práce na zahradě, v dílně a v dalších podobných situacích. Pohlazení domácího mazlíčka motivuje k mytí rukou 78,7 % lidí.

Nejvýraznější rozdíl ve vnímání mezi Čechy a Slováky je v podání ruky cizímu člověku. Mýdlo a vodu pak použije jen 28,8 % Čechů. Slováci jsou v tomto případě trochu uvědomělejší a ruce si umyjí v 40,3 % případů. Překvapivé ale je, že si téměř pětina lidí v České republice neumyje ruce po cestě v MHD, a to přesto, že se jedná o jednu z nejrizikovějších situací pro zdraví. Zajímavé údaje vzešly z výzkumu společnosti Unilever v České i Slovenské republice.

Jsme líní?

Zvláštní je, že si někdy Češi někdy ruce pouze opláchnou vodou. Jaké k tomu mají důvody? Jedním z nich je i lenost! Někteří dokonce opověděli, že použít mýdlo trvá déle, než si ruce jen opláchnout vodou. Jenže pouze vodou se bakterie nezničí!

Děláme se lepší?

„Průzkum ukázal, že si oba národy myjí ruce zhruba 10x denně. Obávám se ale, že se děláme tak trochu lepší. Pravidelná hygiena rukou je jeden z nejdůležitějších návyků v prevenci proti onemocněním (např. žloutence) a skvělé je, že si to podle průzkumu 92 % lidí uvědomuje,“ říká dermatoložka Klaudie Komárková.

Krok za krokem aneb Jak si správně umýt ruce, aby byly skutečně čisté? Podívejte se do fotogalerie!
Fotogalerie
11 fotografií

Když není k dispozici voda a mýdlo

I to se může stát. Na cestách, v autě nebo právě v místech záplav. Dobré je mít po ruce antibakteriální ubrousky nebo gel. Stačí si ruce očistit ubrouskem nebo vetřít gel a budete mít okamžitě ruce čisté i suché. Tito produkty ničí bakterie a choroboplodné zárodky.

Nemoci »špinavých rukou«

Žloutenka

Salmonela

Nemoci přenosné ze zvířete na člověka: listerióza, toxoplazmóza, škrkavky, roupy, atd

Bacilární úplavice

Opary

Plísně