Rozhodně plnotučné

„Když mléko, tak plnotučné!“ radí odborník na kávu Luboš Martínek, šéfbarista sítě kaváren Cross Café a dodává: „V espressu vykouzlí barevně příjemný vzhled a harmonickou, jemnou chuť. Ale do cappuccina si ho navíc nepřidávejte, ze 60 % ho už totiž tvoří.

Plus Káva v kombinaci s čerstvým, plnotučným mlékem je určitě dobrá volba. Hodí se pro přípravu cappuccina, latté a dalších mléčných variant kávy.

Minus Pokud dbáte na štíhlou linii, raději uberte na množství než na kvalitě mléka. Jestliže pijete kávu pro její povzbuzující účinky, je dobré vědět, že mléko poněkud potlačuje vliv kofeinu.

Sušené mléko

Plus Vhodné je v »polních« podmínkách, třeba na čundru nebo na dovolené.

Minus Vyloženě kazí chuť i aroma kávy. Dokáže pouze obelstít oči mléčným nádechem nápoje.

Káva a smetana

Plus Tuto kombinaci ocení lidé, kteří mají rádi sametově plnou chuť své kávy, protože tuk obsažený ve smetaně je nositelem její bohaté příchuti. Například vídeňskou kávu bez smetany ve formě šlehačky si lze představit jen stěží.

Minus Smetana se rozhodně nehodí jako náhrada mléka, například k přípravě cappuccina. Má i vyšší kalorickou hodnotu, což není vhodné pro ty, kteří počítají kalorie.

Kondenzované a zahuštěné mléko

Plus  Má dlouhou trvanlivost. Pokud opravdu chcete mléko typu Tatra do kávy přidat, volte spíš mléko jen zahuštěné a rozhodně neslazené, to může chuť kávy podpořit.

Minus Slazené zahuštěné či kondenzované mléko se do kávy nehodí. Výrazně totiž ovlivňuje její původní chuť i aroma. Navíc obsahuje velké množství cukru a je velmi kalorické. 

Fotogalerie
2 fotografie