ESPRESSO - je pro něj typická silná chuť a bohatá a hustá kávová pěna (crema), je připravováno s pomocí pákového či automatického kávovaru obvykle ze 7 gramů kvalitní, čerstvě namleté kávy a 25 – 30 mililitrů čerstvé vody. „Příprava na kávovaru trvá cca 25 vteřin. Espresso je základem pro několik kávových nápojů,“ prozrazuje Luboš Martínek šéfbarista řetězce kaváren CrossCafe.
ESPRESSO DOPPIO - (anglicky double shot) je dvojitou dávkou espressa ze 14 g kávy v jednom šálku. Doppio, které má tedy zhruba 60 mililitrů, se podává v cappuccinovém 150ml šálku. K takto silné kávě by mělo být voda na zapití samozřejmostí.
RISTRETTO - je velmi silná a intenzivní káva, jež má na rozdíl od espressa menší objem vody, a to 20 mililitrů. Příprava ristretta je tedy stejná jako u espressa, jen s nižší dobou průtoku vody. Na výrobu ristretta potřebuje kávovar cca 15- 18 vteřin.

AMERICANO - je espressem, které je dolité horkou vodou. „Zpravidla bývá tento poměr 1:5. Ředěním espressa v poměru 1:1 se pak připravuje rovněž kávový nápoj nazývaný lungo,“ vysvětluje Luboš Martínek.
CAPPUCCINO - má objem 150 až 180 mililitrů. Jeho základem je klasické espresso, teplé mléko a mléčná pěna. „Mléko pro přípravu cappuccina by mělo být plnotučné a jeho teplota při šlehání by neměla přesáhnout 70 stupňů Celsia. V posledních letech je populární cappuccino ochutit sirupem např. s vanilkovou příchutí,“ popisuje Martínek.
FLAT WHITE - se připravuje podobně jako cappuccino. Základem je kromě teplého mléka a mléčné pěny také dvojitá dávka espressa, tedy espresso doppio.
LATTE MACCHIATO - má objem zhruba 250 mililitrů. V tomto u nás populárním kávovém nápoji hraje důležitou roli mléko, které se nejprve napění a do něj se pomalu přilévá klasické espresso. Správně připravené latte macchiato se skládá ze tří vrstev – z kávy, mléka a mléčné pěny, jež jsou od sebe opticky oddělené. Blízkým »příbuzným« je caffé latte - původem z Francie, kde je podáváno jako café au lait. Servíruje se ve větším

CAFÉ MOCHA - je variantou café latte. Jedná se o kombinaci espressa, čokolády a mléčné pěny. Připravuje se v objemu 250 mililitrů a podává se se šlehačkou.
ESPRESSO MACCHIATO - je espressem připravovaným v 80mililitrovém šálku, které má ve středu hladiny malé množství mléčné pěny. Macchiato může být také ozdobeno latte artem, tedy obrázkem na povrchu pěny. „Častým prohřeškem je výslovnost tohoto nápoje. Nejde o mačáto či machiáto, nýbrž o makjáto,“ upřesňuje šéfbarista.