„Letos se do nominací zapojila nejen podnikatelská veřejnost, ale i profesní komory, asociace a advokátní kanceláře,“ uvedl Michal Kaderka, analytik společnosti Datank, která anketu vyhodnocuje  a dodal:

„Všichni kandidáti jsou letos co se týče absurdnosti mimořádně vyrovnaní. Je zřejmé, že i přes státem deklarované snahy o snížení administrativy pro podnikatele je neustále z čeho vybírat.“ Anticena Absurdita roku přispívá k usnadnění podnikatelského prostředí. Vítězové předešlých ročníků byly úspěšně odstraněni. Hlasovat můžete do 11. listopadu na www.firmaroku.cz

Z toho můžete vybírat:

1) Soukromý časopis pro zaměstnance musí být v knihovnách - pokud firma vydává vlastní noviny či zpravodaj, musí svůj úmysl oznámit na ministerstvu kultury a každý výtisk poslat do sedmi zákonem uvedených knihoven. Pokud tak neučiní, nebo nepošle výtisk, hrozí pokuta až 100 tisíc. Časopisy přitom často obsahují soukromé informace o zaměstnancích či fota vybavení firmy...

2) Stát bere řidičům archivní záznamy – autobusy a vozidla nad 3,5 t mají čipovou kartu, na kterou se zaznamenává doba řízení včetně přestávek. Po pěti letech karta končí a řidič si musí vyžádat novou, tu starou však musí vrátit, tím pádem nemá důkazy pro případnou kontrolu o délce jízdy. V zahraničí zůstávají řidiči i údaje ze staré karty, za jejich nepředložení totiž hrozí pokuta až několik tisíc euro.

3) Vedoucí musí nosit šanon – vedoucí pracovníci musí mít u sebe neustále kopie dokladů, které potvrzují pracovně právní vztah všech podřízených a to i v případě, že v rámci zakázek se zaměstnanci přesunují z místa na místo nebo se dočasně přibírají noví brigádníci. Stát si to přitom může zkontrolovat prostřednictvím registrace zaměstnanců na České správě sociálního zabezpečení.

4)  Placené potvrzení, že nedlužíte - obchodníci s lihem musí žádat o zvláštní povolení celní úřad, že není dlužníkem. Za tento papír zaplatí 100 Kč, přitom celní správa je »sestrou« finančního úřadu, takže obě instituce by si mohly informace lehce předávat a zdarma.

5) Diktatury mají u nás lehčí podnikání - pokud se rozhodne severokorejská, syrská, kubánská, kyrgyzská, uzbecká či běloruská společnost podnikat v Česku, nemusí při registraci přikládat k zahraničním úředním listinám tzv. apostilu – potvrzení, že dokument je pravý. Apostilu však musí mít německá firmy, společnosti z USA, Jižní Koreje, Japonska, Velké Británie, ze všech skandinávských zemí či ze zemí Beneluxu.

6) Dva miliony za brigádníka - od dubna existuje nová povinnost přijmout zaměstnance na dohodu o provedení práce jen se vstupní prohlídkou. Často se však stává, že brigádníka je nutné najmout okamžitě a on nemusí mít čas se nechat u lékaře prohlédnout. Navíc zaměstnavatel musí vstupní prohlídku uhradit. Zaměstnavateli za nesplnění hrozí až 2 miliony pokuty.

7) Podnikatelé platí více - zatímco domácnosti platí koncesionářské poplatky vždy jen za jedno rádio či televizor bez ohledu na jejich počet, podnikatelé jsou zpoplatňování za každý přístroj zvlášť, musí platit dokonce koncesionářské poplatky za každé rádio v automobilu.