Ještě před nákupem si musíte rozmyslet, jestli fotorámeček chcete přenášet s sebou, jestli by vám měl krášlil pracovní stůl, nebo jestli ho raději chcete mít zavěšený na zdi místo obrazu. Pro každé použití je totiž lepší jiná velikost, zpracování i způsob napájení.

Bez ohledu na způsob použití si zjistěte jaké karty umí číst, abyste nemuseli pouštět počítač a přístroj četl data rovnou z karty, kterou vyndáte z fotoaparátu. Nejčastěji se používají karty SD a MMC, které můžetete vzájmeně nahradit.

Další důležitou věcí je poměr stran zobrazení. Rámeček má buď běžnější 4:3, nebo širokoúhlý 16:9. Fotorámeček fotky v jiném formátu automaticky ořezává, nebo k nim přidává nevzhledné černé okraje a to může dojem z jinak pěkné fotky zkazit.

U dobrých rámečků najdete také plno funkcí. Praktické je především, automatické otáčení fotografií na výšku a automatické tlumení jasu v závislosti na okolním ovětlení. Fotorámečky mohou být vybaveny i technologií bluetooth s jejíž pomocí na nich můžete promítat fotografie umístěné třeba ve vašem mobilním telefonu.

Fotorámeček na cesty

Má nejčastěji úhlopříčku obrazovky od 5 do 17,5 cm a napájení na baterie. Obrazovka má zpravidla nízké rozlišení, ale vzhledem k rozměrům to příliš nevadí. Malé fotorámečky patří k těm nejlevnějším. Kromě kvality obrazu u nich rozhoduje i výdrž baterie a velikost. Přenosné fotorámečky se vyrábí ve velkém množství různých tvarů a barev a také jako klíčenky.

 

Fotorámečky na stůl, nebo poličku

Na stůl se hodí fotorámečky s úhlopříčkou obrazu od 8 do 20 centimetrů. Při jejich velikosti je už důležité dávat si pozor na rozlišení obrazovky a také na způsob napájení. Volte raději vyšší rozlišení 800x600 dpi. Na stole nebo nočním stolku vám nebude vadit napájení ze sítě, proto nemusíte volit rámeček s akumulátorem. U těchto fotorámečků se hodí funkce hodin, kalendáře, nebo budíku.

 

Fotorámečky na zeď

Pro tyto účely se hodí fotorámečky s úhlopříčkou od 17,5 do 25 centimetrů s rozlišením 800x600 dpi. Rámeček musí mít montážní otvor pro zavěšení. Zvolíte-li tip s akumulátorem, můžete ho umístit na volnou zeď, ale počítejte s tím, že běžná výdrž baterie je maximálně 3 hodiny. Tak jako tak musí být blízko zásuvky. Když fotorámeček umístíte výše než je úroveň očí, na řadě z nich vůbec nic neuvidíte. Může za to pozorovací úhel, který by měl být co nejširší. Běžný je okolo 130 stupňů, ale udává jen úhel zboku. Zespod je u většiny rámečků menší.

 

Co je dobré vědět

- Za parádu s fotorámečkem připojeným neustále v síti zaplatíte přibližně 44 korun ročně za každý wat příkonu. Běžný příkon je okolo 5 – 14 watů.

- Pokud chcete fotky ukazovat více lidem naráz, je lepší, aby byl vybaven akumulátorem a mohli jste ho sundat ze zdi, nebo z poličky.

- Dotykové ovládání v ploše obrazu není velká výhoda. Displej budete muset neustále čistit. Dálkové ovládání je lepší.

 

Přenosné fotorámečky

Výhodou DigiAlba je vestavěná baterie, která vydrží až 3 hodiny přehrávání.
Autor: archív firem
Hama DigiAlbum 7

Cena okolo 2700 Kč (Alza.cz 17.11.2011)

Fotorámeček má displej s úhlopříčkou 17,5 cm a rozlišením 800×600. Má 1GB vnitřní paměti a čte z karet SD/MMC a MS. Výhodou rámečku je vestavěná baterie, která vydrží až 3 hodiny přehrávání. Podporuje formát jpeg a prodává se v elegantních kožených deskách.

 

Fotorámečky na stůl

Kodak Pulse se dokáže připojit k síti WiFi a díky tomu promítat fotky i z vaší stránky na Facebooku, nebo z e-mailu.
Autor: archív firem
Kodak PULSE 7

Cena okolo 1800 Kč (Mall.cz 17.11.2011)

Dotykový displej s rozlišením 800x600, poměr stran 4:3, úhlopříčka 17,5 cm. Dokáže se připojit k síti WiFi a díky tomu promítat fotky i z vaší stránky na Facebooku, nebo z e-mailu. Když rámeček někomu darujete, můžete mu na něj díky tomu posílat fotky klidně z druhého konce světa. Čte karty SD/MMC, MS a XD. Je bez akumulátoru a má příkon 6,2Watu.

 

Fotorámečky na zeď

Sony DPF-HD 1000 má uhlopříčku 26 cm a na zdi bohatě zastoupí obraz.Navíc přehraje i hudbu nebo videa.
Autor: archív firem
Sony DPF-HD1000

Cena okolo 4050 Kč (Czc.cz 17.11.2011)

Elegantní displej s rozlišením 1024 x 600, poměr stran 16:10, úhlopříčka 26 cm. Automaticky se přepíná do úsporného režimu, s vnitřní pamětí 2GB, čte z karet SD/MMC a MS, promítá formáty JPEG, TIFF, BMP a RAW, přehraje i hudbu ve formátu mp3 a wav, nebo video ve formátech avi, mov i mpg. Nabízí funkci kalendáře a hodin a má dálkové ovládání. Má příkon 6,2 Watu.

Fotogalerie
3 fotografie