Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kožní výrůstky: Nejsou nebezpečné, ale ošklivé! Jak se jich zbavit i bez návštěvy lékaře?

/
  • Malé kožní výrůstky nás dokáží potrápit.
    25. října 2018 ● 09:14

    Některé kožní nemoci jsou nebezpečné a jiné zase otravné!  Kožní výrůstky patří k těm druhým. Jsou neestetické a komplikují nám život. Víte, jak se jich zbavit i v případě, že nechcete navštívit dermatologa?

  • 1.

    Nevítaní hosté

    Kožní výrůstky (acrochordony) nejsou bolestivé, jsou bezkarcinogenní, skládají se jen z krevních cév a kolagenu. Obvykle bývají spojeny s pokožkou tenkou stopkou a vyskytují se na krku, ramenou a na místech, kde jsou kožní záhyby, například v podpaží a pod prsy.  Více náchylní k výskytu jsou starší lidé, lidé s nadváhou, těhotné, diabetici a lidé, kteří trpí papilomavirem.

    Jak se jich zbavit?

    Je možné navštívit dermatologickou ordinaci a výrůstky nechat odstranit. Pokud se vám ale k lékaři nechce, existují i domácí metody, jak se výrůstků zbavit. Než je použijete, zvažte, jestli nejste na některý s přípravků alergičtí. V případě kožní reakce dál nepokračujte!

    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Zubní nebo obyčejná nit

    Jedním z jednoduchých řešení je použít nit. Vše, co musíte udělat, je udělat uzel kolem výrůstku, aby došlo k přerušení krevního oběhu do oblasti. Výrůstek po několika dnech odpadne.

    Postup: Kůži důkladně umyjte, a vydezinfikujte. Pak výrůstek podvažte nití a zalepte náplastí, nebo přikryjte čistým obvazem. Každý den dezinfikujte. Během 1 až 2 týdnů výrůstek upadne.

    Autor: istock.com

     

  • 3.

    Tea Tree Oil

    Olej z čajovníku kožní výrůstky vysuší a ty pak odpadnou. Navíc je sám o sobě antiseptický.

    Postup: Místo umyjte, osušte, pak nakapejte několik kapek esenciálního oleje z čajovníku na bavlněnou nebo gázovou podložku. Naneste ho na kůži a nechte olej přirozeně uschnout. Tento proces opakujte 2 nebo 3 krát denně.

    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Jablečný ocet

    Jablečný ocet je velmi efektivní a bezpečný při odstraňování kožních výrůstků. Kyselina octová, v něm obsažená, výrůstky buď redukuje, nebo úplně odstraní.

    Postup:  Očistěte pokožku mýdlem, nebo desinfekcí, pak nalijte ocet na gázu, a tu přiložte na výrůstky. Místo zakryjte obvazem, nechte pár hodin působit a pak opláchněte vlažnou vodou. Opakujte, dokud výrůstek neodpadne.  Pozor, ocet může citlivou pokožku dráždit.

    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Vyzkoušejte jód

    Jód má doma každý a i ten je možné použít na výrůstky.

    Postup: Kůži umyjte, okolí výrůstků potřete kokosovým olejem, nebo krémem, abyste ho chránili před účinky jodu a pak na výrůstky naneste vatovým tamponem jod.  Zakryjte obvazem a nechte působit.  Opakujte každý den.

    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Textilní lepicí páska

    „Tejpou“ se prý dá opravit téměř všechno a zabírá dokonce i na kožní výrůstky.  Snižuje přítok krve, čímž zabraňuje jejich růstu.

    Postup: Očistěte kůži mýdlem a vodou, osušte. Plochu pak pokryjte lepicí páskou. Měňte pásku každý den. Výrůstek pak upadne.

    Autor: Profimedia.cz

     

Dnešní horoskopy