Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Banán? Dokonalý lék, který zbaví deprese i kocoviny!

/
  • Banán je dokonalý životabudič! Pomáhá od depresí, bolestí i kocoviny.
    16. března 2016 ● 09:41

    Banán, to je poklad! Skrývá v sobě plno blahodárných látek, je prevencí před hromadou možných zdravotních problémů. Neuvěříte, co všechno takový banán umí…

  • 1.

    Deprese

    Banán obsahuje tryptofan, druh proteinu, který si tělo přemění na serotonin, ten uvolňuje relaxační prvek, zlepšuje náladu a celkově vás činí šťastnější.

    Pro menstruační syndromy

    Zapomeňte na tabletky – nabanánujte se. Vitamin B6, který se v banánu nachází, vám zreguluje hladinu glukózy v krvi, což kladně účinkuje na vaši náladu.

    Banán pomáhá zlepšit náladu a zahnat depresi.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Anémie

    Vysoký obsah železa v banánech dokáže stimulovat hemoglobin v krvi a pomáhá v případě chudokrevnosti (anémie).

    Krevní tlak

    Má extrémně vysoký obsah draslíku a přitom nízký obsah soli, což dělá banán perfektním nástrojem v boji proti vysokému krevnímu tlaku. Banán je oficiálním ovocem pro snižování rizik vysokého krevního tlaku a infarktu.

    Měření tlaku
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Kocovina

    Jeden z nejrychleji zabírajících způsobů odstranění stavů po opilosti je banánovo-mléčný šejk oslazený medem. Banán utiší žaludek a s pomocí medu vybuduje nazpět zničenou hladinu cukru v těle, zatímco mléko utiší a znovu zavodní váš organismus.

    Burcuje mozek

    200 studentů na škole dostávalo během kalendářního roku po dobu zkoušek pokrmy obsahující výraznou měrou banán. K snídani, svačině a obědu jako prostředek na zvýšení výkonnosti mozku. Byli soustředěnější a schopni mnohem lépe vstřebávat látku.

    Proti kocovině je nejlepší banánový koktejl.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Trávení

    Vysoký obsah vlákniny ve stravě tvořené banány pomáhá upravit činnost trávicího traktu do normálu a pomáhá překonat problémy bez použití laxativ (léčiv podporujících vylučování).

    Pálení žáhy

    Banány mají účinek jako přírodní antacid v těle, takže pokud máte problémy s pálením žáhy, spořádejte banán na úlevu.

    Jestli máte často bolesti břicha, zkuste zařadit do jídelníčku banány.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Komáří bodnutí

    Předtím než sáhnete po krému na ošetření štípance po komárech, zkuste potřít bolestivé místo vnitřkem banánové slupky. Velké množství lidí zjistilo, že banán je neuvěřitelně účinný na snížení pálení a podrážděnosti pokožky.

    Nervy

    Banány mají vysoký obsah B vitaminů, které tiší nervový systém.

    Komár záplavový je hmyz z čeledi komárovitých, řádu dvoukřídlých. Samička saje krev teplokrevných živočichů.
    Autor: archiv firem a Wikipedia

  • 6.

    Kouření

    Banány dokáží pomoci lidem, kteří se pokoušejí přestat kouřit. Vitaminy B6 a B12 obsažené v banánech – draslík a hořčík – pomáhají tělu dostat se z nikotinového absťáku.

    Nadváha

    Studie dokazuje, že práce pod tlakem často vede k přecpávání se uklidňujícími doplňky, jako jsou čokoláda nebo chipsy. Při průzkumu hospitalizovaných pacientů vědci zjistili, že nejobéznější byly skupiny osob pracující v práci pod vysokým tlakem. Abychom dokázali vyloučit požívání jídla pro zahnání paniky, potřebujeme kontrolovat svou hladinu cukru v těle. Kus banánu s vysokým podílem uhlohydrátů požitý každé dvě hodiny vám pomůže udržet tuto hladinu.

    Chcete se odnaučit kouřit? Jezte banány!
    Autor: Shutterstock.com

  • 7.

    Žaludeční vředy

    Banán se používá jako dietní jídlo při zažívacích problémech pro svou hladkou texturu a jemnost. Je to jediné ovoce, které se dá jíst bez bolestí i v chronických případech. Banán dokáže neutralizovat nadměrnou kyselinu a snižuje podráždění tím, že jemně obalí stěny žaludku.

    Kontrola teploty

    Je uznávaný jako tzv. chladicí ovoce, které dokáže snížit jak tělesnou, tak i emocionální teplotu nastávajících maminek. Například v Thajsku těhotné ženy pojídají banány, aby zajistily, že jejich dítě se narodí s normální teplotou.

    Stres

    V banánu je důležitý minerál, který normalizuje srdeční rytmus, pomáhá dodávat
    kyslík do mozku a reguluje naši tělesnou hladinu vody. Když jsme ve stresu, náš metabolický rytmus se zvyšuje, a tak snižuje naši hladinu hořčíku.

    Vysoká horečka nemusí být pouze příznakem chřipky nebo angíny.
    Autor: Shutterstock.com


     

Dnešní horoskopy