Dietáři, pozor: Kolik kalorií mají náhražky cukru? A jsou zdravější?
-
Leden je období, kdy se snažíme naplňovat novoroční předsevzetí. Nejčastěji jde o snahu zhubnout. Méně jíme, držíme diety, vyhýbáme se sacharidům – pečivu, přílohám, sladkému. Je to ale správně?
- 1.
Cukr
V pondělí 11. ledna vychází příručka Blesku o hubnutí a zdraví s návzem Cukr zabiják. V prvním díle odborníci popíší, že zhubnout můžeme i díky sacharidům. Tedy zdravě zhubnout, tak abychom neztratili svaly a naopak se zbavili přebytečných špíčků. Zároveň varují před tzv. přidaným cukrem. Sladká chuť je tak lahodná a bez dortíku se většinou neobejde žádná oslava narozenin nebo i posezení u kávy.
Jak to vyřešit nyní, když se chceme dostat na předvánoční hmotnost? Dejte si i cukr. Obvykle se snažíme najít zdravější náhražku, kterou bychom dobroty osladili. Podle Tamary Starnovské z Fóra zdravé výživy je trend nahrazovat řepný cukr alternativami. Často však náhražky nejsou ani zdravější, ani méně kalorické. Pokud ale sladké zobete s rozumem a sportujete, není třeba se cukru obávat.
Cukr
1610 kJ/100 gramů
Cukr prodávaný u nás je obvykle sacharóza získávaná z cukrové řepy.
- 2.
Melasa
1110 kJ/100 gramů
Zbytkový produkt při výrobě cukru. Najdeme ho v ní cca 50 %, cenná je pro obsah minerálních látek. Obsahuje ale i zbytky agrochemikálií, které se v ní při výrobě cukru koncentrují.
- 3.
Javorový sirup
1350 kJ/100 gramů
Roztok cukru, tedy sacharózy, a malého množství vitaminů a minerálních látek. Vyrábí se odpařováním mízy javoru cukrového.
- 4.
Agávový sirup
1240 kJ/100 gramů
Zahuštěná šťáva z rostliny agáve. Dříve se doporučoval diabetikům, ti by ho ale měli konzumovat jen velmi omezeně.
- 5.
Sukralóza
1440 kJ/100 gramů
Vyrábí se z řepného cukru, je 500- až 600krát sladší. Bývá označena kódem E955.
- 6.
Hnědý cukr
1690 kJ/100 gramů
Starý známý bílý cukr, který není rafinovaný (nebo jen částečně) – není zcela vyčištěný, obsahuje zbytky melasy.
- 7.
Stévie
0 kJ/100 gramů
Sladidlo získávané z listů jihoamerické rostliny stévie. Někteří odborníci upozorňují, že má podobné složení jako lidské hormony a může mít vedlejší účinky. Studie to ale neprokázaly.
- 8.
Xylitol
1030 kJ/100 gramů
Nachází se v přírodě v mnoha druzích ovoce a zeleniny, zejména ve švestkách, malinách a jahodách. Na rozdíl od cukru neškodí zubům, přidává se proto do žvýkaček.
- 9.
Erythritol
0 kJ/100 gramů
Je podobný xylitolu, ale na rozdíl od něj nemá ani ve větším množství projímavé účinky. Pomáhá zabraňovat tvorbě zubního plaku.
- 10.
Třtinový cukr
1610 kJ/100 gramů
Vyráběný z cukrové třtiny. Z chemického hlediska je totožný jako řepný cukr.
- 11.
Med
1360 kJ/100 gramů
Směs fruktózy a glukózy s malým množstvím dalších cukrů, minerálních látek, pylu, aminokyselin.
- 12.
Fruktóza
1680 kJ/100 gramů
Nezpůsobuje rychlý vzestup cukru v krvi jako klasický cukr, ale více se v těle ukládá ve formě tuku.
- 13.
Aspartam
1590 kJ/100 gramů
Umělé sladidlo, které je podobně kalorické jako cukr, ale zároveň 200krát sladší.
Nevýhoda umělých sladidel?
Podporují chuť na skutečný cukr. Mozku se nelíbí, že byl sladkou chutí »podveden« a nezískal žádnou energii.
Prvním umělým sladidlem byl sacharin, který vynalezl roku 1878 Američan Constantin Fahlberg. Je 500krát sladší než cukr, zůstává po něm ale nepříjemná nahořklá pachuť.