Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dietáři, pozor: Kolik kalorií mají náhražky cukru? A jsou zdravější?

/
  • Držíte v lednu dietu? Podívejte se, čím můžete nahradit cukr!
    11. ledna 2016 ● 11:54

    Leden je období, kdy se snažíme naplňovat novoroční předsevzetí. Nejčastěji jde o snahu zhubnout. Méně jíme, držíme diety, vyhýbáme se sacharidům – pečivu, přílohám, sladkému. Je to ale správně?

  • 1.

    Cukr

    V pondělí 11. ledna vychází příručka Blesku o hubnutí a zdraví s návzem Cukr zabiják. V prvním díle odborníci popíší, že zhubnout můžeme i díky sacharidům. Tedy zdravě zhubnout, tak abychom neztratili svaly a naopak se zbavili přebytečných špíčků. Zároveň varují před tzv. přidaným cukrem. Sladká chuť je tak lahodná a bez dortíku se většinou neobejde žádná oslava narozenin nebo i posezení u kávy.

     

    Jak to vyřešit nyní, když se chceme dostat na předvánoční hmotnost? Dejte si i cukr. Obvykle se snažíme najít zdravější náhražku, kterou bychom dobroty osladili. Podle Tamary Starnovské z Fóra zdravé výživy je trend nahrazovat řepný cukr alternativami. Často však náhražky nejsou ani zdravější, ani méně kalorické. Pokud ale sladké zobete s rozumem a sportujete, není třeba se cukru obávat.

     

    Cukr

    1610 kJ/100 gramů

    Cukr prodávaný u nás je obvykle sacharóza získávaná z cukrové řepy.

    Cukr.
    Autor: archiv Blesku, scom

  • 2.

    Melasa

    1110 kJ/100 gramů

    Zbytkový produkt při výrobě cukru. Najdeme ho v ní cca 50 %, cenná je pro obsah minerálních látek. Obsahuje ale i zbytky agrochemikálií, které se v ní při výrobě cukru koncentrují.

    Melasa.
    Autor: archiv Blesku, scom

  • 3.

    Javorový sirup

    1350 kJ/100 gramů

    Roztok cukru, tedy sacharózy, a malého množství vitaminů a minerálních látek. Vyrábí se odpařováním mízy javoru cukrového.

    Javorový sirup.
    Autor: archiv Blesku, scom

  • 4.

    Agávový sirup

    1240 kJ/100 gramů

    Zahuštěná šťáva z rostliny agáve. Dříve se doporučoval diabetikům, ti by ho ale měli konzumovat jen velmi omezeně.

     

    Agávový sirup je sice lepší než bílý cukr, ale zase ne o tolik.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Sukralóza

    1440 kJ/100 gramů

    Vyrábí se z řepného cukru, je 500- až 600krát sladší. Bývá označena kódem E955.

    Cukr, nebo sladidla?
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Hnědý cukr

    1690 kJ/100 gramů

    Starý známý bílý cukr, který není rafinovaný (nebo jen částečně) – není zcela vyčištěný, obsahuje zbytky melasy.

    Hnědý cukr.
    Autor: archiv Blesku, scom

  • 7.

    Stévie

    0 kJ/100 gramů

    Sladidlo získávané z listů jihoamerické rostliny stévie. Někteří odborníci upozorňují, že má podobné složení jako lidské hormony a může mít vedlejší účinky. Studie to ale neprokázaly.

    Stevie.
    Autor: archiv Blesku, scom

  • 8.

    Xylitol

    1030 kJ/100 gramů

    Nachází se v přírodě v mnoha druzích ovoce a zeleniny, zejména ve švestkách, malinách a jahodách. Na rozdíl od cukru neškodí zubům, přidává se proto do žvýkaček.

    Xylitol
    Autor: promedia.cz

     

  • 9.

    Erythritol

    0 kJ/100 gramů

    Je podobný xylitolu, ale na rozdíl od něj nemá ani ve větším množství projímavé účinky. Pomáhá zabraňovat tvorbě zubního plaku.

    Erythriol
    Autor: promedia.cz

  • 10.

    Třtinový cukr

    1610 kJ/100 gramů

    Vyráběný z cukrové třtiny. Z chemického hlediska je totožný jako řepný cukr.

    Třtinový cukr.
    Autor: archiv Blesku, scom

  • 11.

    Med

    1360 kJ/100 gramů

    Směs fruktózy a glukózy s malým množstvím dalších cukrů, minerálních látek, pylu, aminokyselin.

    S medem opatrně, nejprve zkuste, zda na něj nemáte alergii.
    Autor: Shutterstock.com

  • 12.

    Fruktóza

    1680 kJ/100 gramů

    Nezpůsobuje rychlý vzestup cukru v krvi jako klasický cukr, ale více se v těle ukládá ve formě tuku.

    Fruktóza.
    Autor: archiv Blesku, scom

  • 13.

    Aspartam

    1590 kJ/100 gramů

    Umělé sladidlo, které je podobně kalorické jako cukr, ale zároveň 200krát sladší.

    Aspartam.
    Autor: archiv Blesku, scom

    Nevýhoda umělých sladidel?

    Podporují chuť na skutečný cukr. Mozku se nelíbí, že byl sladkou chutí »podveden« a nezískal žádnou energii.

    Prvním umělým sladidlem byl sacharin, který vynalezl roku 1878 Američan Constantin Fahlberg. Je 500krát sladší než cukr, zůstává po něm ale nepříjemná nahořklá pachuť.

    Fotogalerie
    14 fotografií

Dnešní horoskopy