„Šla jsem si poležet na pár týdnů do nemocnice s nohou. Jenže pak se mi začalo dělat hůř a skončila jsem se zápalem plic, bylo to strašné. Člověk nečeká, že se v nemocnici nakazí,“ popisuje paní Marie, která se zápalem plic bojovala další týdny. Nakonec se uzdravila a dnes už chodí na procházky se psem, jako dřív. Vše má ale jeden háček. Mariinu stavu se dalo jednoduše předejít. Stačilo jen dobře se najíst.

Nevíte, jak by měla vypadat správná výživa v nemocnici? Poraďte se na www.lepsipece.cz.

Autor: B. Braun Medical

Strašák, jménem podvýživa

„Brala jsem spoustu léků, tak jsem neměla moc hlad. Přišlo mi to normální, člověk toho tolik nesní, když je nemocný,“ vysvětluje Marie. „Hodně jsem zhubla, myslela jsem si, že je to kvůli nemoci. Vůbec mě nenapadlo, že to může být naopak,“ dodává.

Za Mariiny komplikace totiž celou dobu mohla její podvýživa. Ta je v nemocnicích daleko častější, než by se zdálo a způsobuje celou řadu problémů. V nemoci a oslabení je totiž správný jídelníček ještě důležitější než ve zdraví, a nevyplácí se jej podceňovat.

Autor: B. Braun Medical

Co vám hrozí?

Při nemoci může člověk ztrácet až jedno kilo denně. Neztrácíte ale tuk, nýbrž svalovinu. Pokud jste tedy nemocní a trpíte podvýživou, hrozí vám například mnohem větší riziko infekčních nákaz, jakými jsou například zápal plic, infekce močových cest, nebo dokonce otrava krve. Hospitalizovaným pacientům hrozí mimo to i zvýšené riziko pooperačních komplikací, zpomalené hojení ran a reakce na léčbu i třeba oslabení svaloviny orgánů, především srdce a dýchacích svalů, což vede k rozvoji poruch srdečního rytmu a k plicním komplikacím. Výsledkem postupující podvýživy může být až selháním všech orgánů v těle. Správný jídelníček je tedy základem. „Uvědomuji si, že jsem měla štěstí, když jsem se z toho dostala. Mému stavu se ale dalo předejít a příště už si musím dát pozor,“ slibuje Marie.

Chcete se při nemoci stravovat vydatně a dostatečně? Stáhněte si speciální kuchařku.