1. Hýbejte se

Sportujte, cvičte, neseďte u televize a u počítače, není-li to nutné. Procházky, pěší turistika, plavání, jízda na kole, to jsou ideální pohybové aktivity, které pomohou s bolestí zad zatočit, nemluvě o tom, že je to dokonalá prevence.

Autor: Shutterstock

2. Seďte správně

Ať již sedíte v kanceláři u počítače, u psacího stolu či u stolu jídelního, seďte „správně“. Nehrbte se, nedávejte nohu přes nohu, ani nohy pod sebe. Základem se kvalitní židle, která dobrou pozici zad při sedu podpoří. Při sedavé činnosti dělejte pravidelné přestávky, při nichž se projdete či protáhnete.

3. Ležte správně

Důležitá pro záda v pohodě je i vhodná matrace. Pozor! Vybírejte ji s ohledem na vaši váhu, výšku, ale třeba také způsob, jakým nejraději spíte. Matraci si před koupí v obchodě vyzkoušejte! Dobrá matrace zajistí nejen bezbolestná záda, ale kvalitní spánek je předpokladem pro kvalitnější život vůbec.

Autor: Shutterstock

4. Zatěžujte rovnoměrně

Pro záda jsou pohromou těžká zavazadla nošená na jednom rameni. Vhodnější je batoh, který umožní rozložit zátěž na zádech rovnoměrně. Pro dětská záda je stěžejní vhodně vybraná školní taška, pro kterou platí mnohá pravidla.

5. Pomoc odborníka

Pokud už vás záda bolí, určitě nenastupujte žádné agresivní cvičení v posilovně s cílem se bolestí zbavit. A rovněž užívání léků proti bolesti by mělo následovat až po návštěvě odborníka, který určí příčinu dlouhotrvajících potíží.

Autor: Shutterstock

1 RADA NAVÍC - IDEÁLNÍ SED

Pracujete často na počítači? Víte, jak si k němu správně sednout? Rozkročené dolní končetiny, stehna směřují pod mírným úhlem dolů. Musíte-li se naklánět nad pracovní desku (pro tužku či nápoj), měli byste tak činit s rovnou páteří. Zádům uleví i opření se o lokty, což zároveň zabraňuje hrbení.