Anýz

Tato silice je využívána při kašli, zánětech horních cest dýchacích, ale také při nadýmání, křečích a bolestech břicha. Je třeba ji ale používat jen ve velmi nízkých koncentracích!

Borovice

Používá se při onemocněních horních cest dýchacích, nachlazení, kašli, bronchitidě. Aktivuje dýchání, má antiseptický účinek, rozpouští hleny a čistí vzduch. Rovněž se uplatní při bolestech pohybového aparátu.

Citrón

Inhalování citronové silice pročistí a osvěží vzduch, usnadňuje dýchání. Může pomoci při bolestech hlavy, snižuje krevní tlak

Eukalyptus

Eukalyptová silice je jedním z nejúčinnějších éterických olejů při dýchacích potížích. Je třeba však dávkovat ji opatrně, při velkých dávkách může vysušovat sliznice.

Fenykl

Působí dezinfenkčně, protizánětlivě, proti křečím a nadýmání i nevolnosti. Ve formě obkladů se ale uplatní také při dýchacích obtížích, neboť usnadňuje odkašlávání. I v tomto případě je nutné používat jen velmi nízké koncentrace.

Jedle

Podobně jako borovicová silice podporuje dýchání, rozpouští hleny a čistí vzduch, má antiseptický účinek. Uplatní se také při pohybových obtížích.

Máta peprná

Mátový olej obsahuje silici mentol, která pomáhá uvolnit dýchací cesty, ulevuje zduřelým sliznicím. Éterický olej pomáhá i při zánětu dutin, astmatu či kašli. Může pomoci i při bolestech hlavy, jako chladivý olej při bolesti svalů, revmatismu či bolestech kloubů.

Autor: Shutterstock

Meduňka lékařská

Má hojivé účinky, ale může pomoci i při astmatu a dýchacích potížích obecně. Oblíbená je i pro svou schopnost zmírňovat stres a napětí.

Tea tree

Nachází uplatnění nejen při infekcích horních i dolních cest dýchacích. Je vysoce antiseptický a fungicidní – může pomoci zažehnat plísně či afty. Má ale také schopnost odpuzovat hmyz, jeho vůně se tak používá také jako ochrana např. proti vším či klíšťatům. Zevně jej lze aplikovat na opary, bradavice, akné či štípance.

Tymián červený

Je antiseptický, používá se k inhalacím při zánětu dutin, rýmě, nemocích horních cest dýchacích. Může fungovat také jako podpora trávení.

MOŽNOSTI POUŽITÍ

Oleje s obsahem rostlinných silic lze využít pouze ke zmírnění obtíží, nikoli k léčbě závažných chorob. Lze je využít k inhalaci, jako přísadu do koupele, při masáži nebo do aromalampy. Není vhodné oleje aplikovat v nezředěné podobě přímo na pokožku. A rovněž pozor! Je třeba zjistit, zda konkrétní přípravek můžete používat, trpíte-li určitým onemocněním či zdravotními potížemi. Aromaterapie také není vždy vhodná pro nejmenší děti, těhotné či kojící ženy. Nejste-li si jistí, poraďte se s aromaterapeutem.