Vetchozrakost je způsobena postupnou ztrátou pružnosti lidské oční čočky. Oko ztrácí schopnost zaostřit na blízko a na „čtecí“ vzdálenosti. Často přicházejí také problémy s viděním na vzdálenosti delší. Pomoci v takové situaci mohou brýle, buď několikery – na různé vzdálenosti, případně brýle s tzv. multifokálními skly. Ty kombinují čočky s různou optickou mohutností. Nemusí to ale být příjemný pocit, brýle stále hlídat i hledat, zejména patříte-li k aktivním lidem, kteří sportují, cestují. Multifokální kontaktní čočky jsou rovněž k dispozici, je však ideální zvykat si na ně už od raného stádia vetchozrakosti. Vyplatí se tak přemýšlet o nitrooční operaci, která vás může potíží s viděním, a tedy i brýlí zbavit.

OKO JAKO NOVÉ

Co nitrooční operace obnáší? „Podstatou tohoto zákroku je umělé rozbití fyziologické čočky a její odsátí ultrazvukem. Na její místo se dosadí čočka umělá, vyrobená z technicky vyspělého syntetického polymeru. Tato nová čočka je víceohnisková, je tedy schopna zaostřit na všechny vzdálenosti,“ popisuje oční lékařka MUDr. Jana Kacerovská z Oční kliniky Horní Počernice. Podle jejích slov je tento zákrok dnes běžný, trvá krátce – přibližně 15 minut – a výsledek je trvalý. „Bez ohledu na to, v jakém stadiu vetchozrakosti pacient přišel a kolik dioptrií před operací měl,“ dodává lékařka. Nejčastěji přitom toto řešení volí lidé ve věku 50 až 60 let a lékaři se nesetkávají s vážnějšími komplikacemi, lidský organismus nemá s přijetím umělé čočky potíže.

MOŽNOST OPRAVY

U některých pacientů se může ještě po operaci objevit zlomek dioptrie. Je to dáno tím, že parametry nové umělé čočky vypočítává na základě mnoha dat počítač, a také proces hojení se různí. Výjimečně tak někdy může být potřeba ještě tzv. dokorekce zraku, představující opět rychlý zákrok, který kliniky provádějí v rámci jakési záruky. Po operaci byste tak skutečně měli dobře vidět a na brýle zapomenout. Cena zákroku se pro jedno oko pohybuje v rozmezí 20 až 30 tisíc korun.

Autor: Shutterstock

CO JE PRESBYOPIE?

Vetchozrakost neboli presbyopie je důsledkem přirozeného stárnutí lidského oka, začíná se projevovat zhruba po 40. roce věku. S postupem času se její projevy zhoršují a vrcholí kolem věku přibližně 63 až 65 let – hovoří se o tzv. presbyopickém věku. Nejedná se o oční vadu v pravém slova smyslu. Vetchozrakost je způsobena postupnou ztrátou pružnosti lidské oční čočky, která již není schopna zaostřovat. Fakt, že se u vás presbyopie objeví, mohou ovlivnit případné dioptrické vady – při krátkozrakosti to může být později, při dalekozrakosti naopak dříve. Presbyopii diagnostikuje a změří oční lékař během běžného očního vyšetření.