SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA

Jakkoli je to ohrané, právě správný životní styl je nejlepší prevencí proti kardiovaskulárním chorobám. Zdravý pohyb, který vám pomůže vyvarovat se obezitě, vyvážená strava bez nadměrného množství tuků, ale třeba také soli, které často používáme víc, než je zdrávo. Tělo ji neumí vyrábět samo, proto ji musí přijímat z potravy. Doporučená denní dávka je 5 g, tu ale často překračujeme nejen kvůli nadměrnému solení pokrmů, ale i při konzumaci instantních jídel, chipsů, uzenin a dalších pokrmů, kterým solí výrobci dodávají chuť.

NEMUSÍTE SE TRÁPIT

Není třeba ale strádat, žít např. zcela bez tuků, přestat solit nebo se naprosto vzdát alkoholu. Prospěšné může být v tomto směru dokonce denní pití sklenky (2 dcl) červeného. Červené víno totiž obsahuje látku resveratrol, která pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Podobně může být užitečná (pozor – v rozumné míře!), konzumace třeba arašídů, které obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny. V hovězím mase se zase nachází kyselina linolová, zdroj minerálních látek a omega 3 mastných kyselin, které prospívají srdci. V podobném duchu se uplatní mj. dýňová semínka, brokolice, avokádo, ale třeba také jedna z čínských kulinářských specialit – červená fermentovaná rýže. Vědci zaznamenali, že Číňané, kteří červenou fermentovanou rýži často konzumují, vykazují i v pokročilém věku velmi nízký výskyt srdečně cévních onemocnění. Následné výzkumy v červené fermentované rýži objevily látky, zejména statin, které blokují tělesnou produkci cholesterolu, jež se podílí asi 50 procenty na celkovém množství cholesterolu v těle.       

Autor: Shutterstock

Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění

Co neovlivníte:

věk (u mužů nad 55 let a u žen nad 65 let), pohlaví (ohroženější jsou muži), předčasný výskyt kardiovaskulárních onemocnění v rodině, proběhlá kardiovaskulární příhoda, genetické faktory

Toto ovlivníte:

vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, cukrovka, kouření, obezita a nadváha, sedavý způsob života, stres